2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomtatott ételeket kínáló éttermet nyit egy holland séf

Évek óta készítenek ételeket 3D-nyomtatással, de a technológiára szakosodott állandó és nem pop-up étterem még nem létezik. Hamarosan megtörik a jég, szeptemberben egy holland kisvárosban nyílik az első, Bocus d’Or-nyertes főszakáccsal a printer mögött.

Évek óta próbálkoznak ételnyomtatással, csokival kezdték, aztán pizza és más kiegészítők következtek.

A 2009-ben alapított holland byflow startup fejlesztette a világ első kereskedelmi forgalomban beszerezhető ételnyomtatóját. A cég több londoni pop-up étteremben kínált már printelt ételt.

A byflow „nagykövetnek” szerződtette Jan Smink séfet, és az ő irányítása mellett egy 12 ezres frízföldi kisvárosban, Wolvegában nyílik meg az ország első olyan nem pop-up, hanem állandó étterme, amelynek menüjén mindig szerepelnek printelt kaják.

Smink Hollandia egyik legismertebb szakácsa, nyert már Bocuse d’Ort, dolgozott a három Michelin-csillagos zwollei De Librije étteremben. 

Egy ideje együttműködik a byflow 3D-nyomtatócéggel, printelt ételekkel kísérletezik, és gőzerővel dolgozik, hogy a vendégek egyre finomabbnak érezzék a nyomtatott étkeket. Közben persze a vállalat technológiáját is promótálja. (Ne felejtsük el: Hollandia a 3D-nyomtatás egyik európai élharcosa.)

A kísérletezés és a promóció évei után most jött el az ideje, hogy a cég kutatás-fejlesztéseinek támogatása után a gyakorlatban is hasznosítsa a technológiát. Nemcsak a 3DP történetében, hanem az étteremiparban is óriási lépésről van szó.

Miután a byflow sikeresen képviseltette magát az évente megrendezésre kerülő Horeceva vendéglátóipari konferencián, Smink természetesen részt vesz a szintén éves 3D Ételnyomtatás Konferencián is. Ez már a negyedik, úgyhogy tényleg nem beszélhetünk vadonatúj alkalmazásról. Most egy venlói egyetemi kampuszon tartják meg.

A hivatalosan szeptemberben nyitó étteremnek az ING bank korábbi épülete ad majd otthont. Egyelőre a tervezési szakaszban járnak, de a vezetőség hamarosan különleges kóstolókban részesül.

Smink saját stílusát és a 3D-nyomtatás adta szabadabb tervezési lehetőségeket próbálja közös nevezőre hozni. A konyhát a hivatalos megnyitó után minden vendég láthatja, és megcsodálhatják, hogyan készülnek az ételköltemények.

Az étterem egyébként nemcsak kulináris, hanem kutatási célokat is szolgál, fontos szerepet tölthet be a 3D-s ételnyomtatás további fejlődésében, és persze a byflow új technológiáit is ott fogják bemutatni.

Jó hír az érdeklődőknek, hogy már most is foglalhatnak asztalt. 

A tervek szerint a byflow „zászlóshajója”, a Focus printer kitüntetett szerepet tölthet be az étteremben. Szakértőknek és érdeklődőknek a gépen mutatják be a 3D-nyomtatás kulináris lehetőségeit, aztán aki kedvet kap hozzá, vásárolhat egyet, és otthon is printelhet kajákat.

A Focus 2015-ben debütált, és hatalmasat futott a Kickstarter közösségi projektfinanszírozó (crowdfunding) oldalon. Sokoldalú szerkezetnek tartják, gasztronómiára specializált fúvókákkal, a rendszert a nyomtatófejhez igazító optimalizáló szoftverrel.

Neked ajánljuk
Savanyúság görögdinnye héjából A 14. századi szerzeteseknél emésztési gondot okozott a sok hús Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam