2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tücsökszeletet vagy grillezett sáskát?

A Föld a jelenlegi étkezési szokások mellett nem tud eltartani tízmilliárd embert, pedig nemsokára annyian leszünk. Világszerte több százmillió ember éhezik, és a mai állattartási és mezőgazdasági gyakorlat mellett nem lakhat jól mindenki. Új fehérjeforrásokra van szükség, és ezt a rovarok biztosíthatják.

A világ országainak négyötödében a rovarevés megszokott – napi kétmilliárdan gyakorolják –, de Nyugaton legfeljebb olyan egzotikus éttermek veszik föl az étlapjukra a sáskás tacót és a rántott selyemhernyólárvát, mint a New York-i Toloache vagy a Santa Monica-i Typhoon. Nem holnap lesz a sarki kis közért polcain a tücsökalapú proteinszelet vagy a rovarlisztből készült csokis keksz.

Ma a megművelhető területek 80 százalékán terem meg az az étel, amely a Föld lakosságának 20 százalékát jóllakatja. A vizek 90 százalékát már most is a túlhalászat veszélye fenyegeti. És említhetnénk a környezetvédelmi okokat is:

a mezőgazdaság több üvegházhatású gázt termel, mint az autók, a teheratuók, a vonatok és a repülőgépek összesen.

Ehhez képest ma világszerte 800 millióan éheznek, és 2050-re tízmilliárdan lehetünk – olvasható az index.hu írásában.

A filantróp szervezetek, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvány, illetve az ENSZ óriási, kiaknázatlan fehérjeforrást látnak a rovarokban, és támogatják az efféle kezdeményezéseket.

A táplálkozástani szakértők szerint is a rovar lehet a jövő eledele, a kereslet pedig egyértelműen növekszik.

Az All Things Bug 2014-ben még csak 4500 kilogrammnyi, tücskökből nyert fehérjeport értékesített olyan startupoknak, mint az Exo, a Chapul és a Six Foods; egy évvel később már másfélszer ennyit. Kezdetben 200 ezer dollárt kaszáltak évente, de a milliós eladás sem elérhetetlen célkitűzés. És nincsenek egyedül:  a 2010-es években legalább 25 startupot alapítottak, amelyek mind a rovarevés meghonosításával próbálkoznak az Egyesült Államokban és Kanadában. Az ehető rovarokat és alapanyagokat gyártó cégek forgalma az évtized végére a félmilliárd dollárt is elérheti.

A rovarforgalmazó startupok alapvetően idealisták, és főleg a rovarevés hatékonyságával érvelnek. Ha több rovart ennénk, kevésbé pusztítanánk a környezetet, nem kéne cuki állatokat ölnünk, találnánk egy fenntartható táplálékforrást, és felszámolhatnánk az alultápláltságot és az éhezést az elmaradottabb társadalmakban. Csak hát ott a viszolygás, amit a nyugati világban a csúszómászókkal, férgekkel és bogarakkal szemben érzünk.

A leküzdhetetlennek tűnő undorral szemben két érvet lehetne felhozni:

  • A rovarevés környezetkímélő. Az ENSZ jelentése szerint a rovarok tartása és élelmiszerként való használata nagyságrendekkel kevesebb üvegházhatású gázt termelne, mint a nagyüzemi állattartás, és a szükséges földterület mérete is összehasonlíthatatlanul kisebb.
  • A rovar tápláló. A fehérjetartalmuk simán összevethető más proteinforrásokéval, például a marhahússal vagy a tejjel. 100 gramm tücsökben 21 gramm fehérje van; a marhahúsban 26 gramm. Négy tücsökben annyi fehérje van, mint egy pohár tejben, egy ganéjtúró bogárban pedig több a vas, mint egy szelet steakben.

A rovarevés (entomológia) egyik fő evangelistája, Marcel Dicke szerint Európának és az Egyesült Államoknak alapvetően az undort kell leküzdeniük, így érdemes olyan termékekre koncentrálni, hogy a vásárlók lehetőleg ne ismerjék föl, hogy mit is ettek valójában.

A por segíthet a többségnek a félelmek leküzdésében. Sokan nyitottak a dologra, amíg nem harapnak rá egy ropogós tücsökre.

És hogy mit gyártanak ezek a cégek? A proteinszelettől a hangyás ginig gyakorlatilag mindent.

A teljes cikk a lenti linken olvasható el.

Neked ajánljuk
A férfiak étrendje több üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár Dán tervek a növényi eredetű élelmiszerekről El kell jöjjön a magyar diszkont ideje az élelmiszerpiacon A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam