2021. június 22., Paulina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

3D-nyomtatással készülő sajtok

A sajt alapvető kalciumforrás, fontos fehérjéket, nagy mennyiségű A- és B12-vitamint, cinket, foszfort stb. tartalmaz, az egészséges táplálkozás megkerülhetetlen része, plusz finom is. De hogyan tökéletesíthető, javíthatunk-e rajta 3D-nyomtatással? Ír, holland és amerikai laboratóriumokban gőzerővel dolgoznak rajta.

Képzeljük el, hogy a jövőben mindenféle textúrájú és formájú kaját hipp-hopp megtervezünk, mert az alapanyagokat 3D-nyomtatóba tesszük, a ma még lassú printerek addigra drasztikusan felgyorsulnak, percek alatt kész a nyomat, aztán elfogyasztjuk.

Vagy sajtot printelünk és megesszük…

Ez a jövő nincs olyan messze, mint gondoljuk.

Ömlesztett sajt Írországból

Az írországi Cork Egyetem kutatói tanulmányozták, hogyan változtatja meg a 3D-nyomtatás egy klasszikus amerikai ömlesztett sajt tulajdonságait. Ömlesztett sajt készítésénél az eredeti sajtot vajjal vagy savóval, növényi olajjal, fehérjékkel, sóval és vízzel keverik össze.

A printelt változat lényegesen eltért az eredetitől.

A tavaly végzett kísérlet minden bizonnyal az első ilyen jellegű próbálkozás volt a gasztronómia – és a 3D-nyomtatás – történetében.

Nyomatok többféleképpen hozhatók létre, például puha port keverünk össze kötőanyaggal, vagy a megolvasztott alapanyagot, ezúttal valamilyen könnyű sajtot a printer fúvókáján kipréselünk.

Az ír kutatók nyílt forrású RepRap géppel dolgoztak, egy kicsit átalakították, műanyag helyett sajt megdolgozására alkalmas speciális fecskendővel egészítették ki. Először a megolvasztott és a nem olvasztott ömlesztett sajtot elemezték, hogy később össze tudják hasonlítani a nyomtatott változattal.

A sajtot berakták a fecskendőszerű fúvókába, és 12 percig 75 fokon melegítették. Miután a végtermék tervén szoftverrel módosítottak, a gép gyors (12 milliliter/másodperc) és lassú (4 milliliter/másodperc) tempóban is kipréselte a sajtot.

A textúra elemzése alapján a printelés tempójától függetlenül a nyomat ragacsosabb, vékonyabb (kevésbé tömör) és sötétebb lett, mint amivel kezdték. A változást a molekuláris szerkezet nyomtatás közbeni átalakulása idézte elő. A kutatók figyelmeztettek is, hogy erre a jelenségre mindenféle étel printelésénél ügyelni kell.

Az eredeti termék fehérjehálózata miatt őrzi meg szilárdságát, kb. 10 mikrométeres gömbszerű zsírpöttyök vannak rajta. Olvasztásnál megnőttek a zsírpöttyök, préselésnél pedig már molekuláris szinten is tapasztalhatók alapvető változások. Töredezik a fehérjehálózat, alaktalan, már nem gömbökre emlékeztető zsírgolyók jelennek meg a felületen, és a sajt textúrája ezért mindkét fajtánál (az olvasztottnál és a nem olvasztottnál is) kb. 50 százalékkal könnyebb.

Hollandia és Új-Amszterdam nyomtatott sajtjai

A holland Wageningen Egyetem a sajtokat nyomtató Friesland Campina multinacionális tejtermelő farmmal közösen végzett kutatásai az élelmiszeripar fenntarthatóságának jegyében folynak (a tehenek mindig organikus táplálékot kapnak, stb.). A felsőoktatási intézmény a sajttermelés hatékonyságát igyekszik növelni.

A cikk befejező része a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Mégsem olyan környezetbarát a halfogyasztás, mint gondoltuk Természetes tavaszi vitaminforrás: a spárga, avagy a nyúlárnyék Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti Itt a nyári menetrend: nem kell ahhoz autó, hogy eljuss a tóhoz!
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam