2020. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Liszt, víz, kovász

Az álmosságtól alig látva reggel kibotorkálunk a konyhába, kezdjük a napi rutint. Feltesszük a kávét főni, kivesszük a margarint a hűtőből, elővesszük a vajazókést, nyúlnánk a kenyértartóba, amiben nincs kenyér, se kifli, se zsemle. Miért ilyen fontos az életünkben a kenyér, és mi a különbség kenyér és kenyér között?

Hogy kinek mit jelent a kenyér, mennyire játszik fontos szerepet az életében, egyénenként változik. Ugyanakkor biztos, hogy

Magyarországon évente kenyérből mintegy 37 kilogrammot, péksüteményből pedig közel 15 kilogrammot eszünk meg fejenként. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen termékből fogyasztunk ennyit.

A magyar Kormány elfogadott egy 20 pontos élelmiszer-biztonsági akciótervet a minőségi ételekért, 2017 decemberében pedig életbe lepett a Magyar Élelmiszerkönyv sütőipari termékekre vonatkozó szigorítása is azzal a céllal, hogy

a vásárlók tájékozódhassanak a pékáruk vásárlásakor a termékekben található összetevőkről.

A kormány nem titkolt szándéka ezzel, hogy a magyar lakosságban kialakuljon egy olyan vásárlói tudatosság, amely elsősorban a minőségi termékek iránti igény irányába mozdul el.

A rozskenyerek rozstartama a korábbi 40%-ról 60%- ra emelkedett. A „teljes kiőrlésű” megnevezés pedig abban az esetben használható a kenyerek nevében, ha azok legalább 60%-ban tartalmaznak teljes kiőrlésű lisztet. Ugyanez vonatkozik a tönkölykenyerekre is, ahol szintén legalább 60%-ban határozták meg a tönkölyliszttartalmat. A Graham-kenyerek esetében a Graham-liszt tartalmának legalább 90%-nak kell lennie. A péksütemények terméknevet „levédték” (pl. lekváros bukta, kakaós csiga), hogy azok egységes minőségben kerüljenek a fogyasztók asztalára. Fontos változás volt, hogy 2018. január 1-jétől a kenyerek sótartalma tovább csökkent, maximum 2,5% helyett legfeljebb 2,35% lett az előírás.

A szakmában egyetértenek abban, hogy

a kenyérhez nem kell más, csupán liszt, víz és a kovász. A kovászhoz pedig időre van szükség.

Ez a legfontosabb, mégis ebből van a legkevesebb, pedig a kenyér – ahogy a szakemberek is állítják – meghálálja a belefektetett időt, energiát és szeretetet. A minőségi kenyér nemcsak kinézetre, állagra és ízre utánozhatatlan, de még a héjának „kongása” is jelzi a beltartalmi értékét.

Neked ajánljuk
A Duna vízhozamának 30-szorosával pusztít a Jangce Zöldülnek a városok, és ehhez kellett a koronavírus A zero waste nem a vásárlásnál kezdődik Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: eteltcsakokosan.hu
Vissza
Hírfolyam