2022. május 29., Magdolna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elszaporodtak a medúzák? Meg kell enni őket!

Medúzaevésre biztatják tengerkutatók az európaiakat, hogy meggátolják a tengeri csalánozó további elszaporodását. A német szövetségi kormány hivatalos portálján megjelent tudományos javaslattal a medúzák számának folyamatos növekedésére kínálnak megoldást: tegyék ízletessé a medúzahúst, így a többlet megevésével a túlszaporodás problémája is megoldódna.

A tengervíz hőmérsékletének emelkedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat kedvező körülményeket teremtett a medúzák elszaporodására. A túlnépesedés oda vezetett, hogy a csalánozók haltelepeket tettek tönkre az európai partok mentén, tengeri erőművek hűtőrendszere is állt már le miattuk.

Európai, izraeli és kínai kutatóintézetek egy konzorciuma dolgozott azon, hogy kidolgozza, hogyan hasznosítható a medúza. Jamileh Javidpour biológus javasolta, hogy kínáljanak medúzahúst az európaiak étkezéseihez.

Kínában már rég fogyasztják a medúzát Fotó: origo.hu

„A nem túl távoli jövőben kilencmilliárdan leszünk, új élelmiszereket kell találnunk. A medúza már szerves része a kelet-ázsiai konyhának. Most azt kutatjuk, hogy tehetjük kívánatossá az európai fogyasztók számára”

– idézte a szakembert a cikk.

A kutatók egy olasz sztárséffel működnek együtt, aki medúzareceptekből állít össze szakácskönyvet.

A csalánozó másfajta felhasználási módjait is kutatják, dolgoznak azon, hogyan lehet biológiai szűrőt készíteni a nyálkájából, amelyet szennyvíztisztítók hasznosíthatnának, többek között így is csökkentve a mikroműanyag-hulladék tengerbe jutását.

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Két év alatt találták meg Uri Geller skót szigetének egyetlen patkányát Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam