2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az egészséges bodzaszörp

Folyamatosan érnek meg a finomabbnál finomabb gyümölcsök, és nyílnak ki az ehető virágok, amelyekből kitűnő szörpöket lehet készíteni. A házi szörp előnye, hogy pontosan tudjuk, hogy friss, egészséges növény felhasználásával, akár tartósítószer- és cukormentesen készül. A bodzaszörp amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is.

Gyógyító virág

A bodza jó ízű, kellemes az illata, egészséges, sőt még a gyerekek is szeretik. A nyár közeledtével nyíló fehér virágzatának C-vitamin-tartalma jelentős, a belőle készült főzet kiválóan alkalmas különböző légúti megbetegedések, a megfázás és az erős köhögés gyógyítására. Kedvelt alapanyaga a nyugtató és vízhajtó teáknak, valamint borogatásként gyulladások ellen is hatásos. Ezenkívül flavonoidokban is gazdag, ezért nagyszerű méregtelenítő, frissíti a vérkeringést és tisztítja az ereket.

A bodzaszörp az egyik legegészségesebb nyári hűsítő ital, amelyben a bodzavirág minden jótékony hatása benne van.

Fotó: Pinterest

Cukor nélkül, édesítőszerekkel készítve anyagcsere-javító hatásának köszönhetően a fogyókúrák remek kiegészítője. Bár a bodza szinte mindenhol megterem, inkább az utaktól távolabbi helyeken érdemes a virágokat leszedni, mert ezek kevésbé szennyezettek. Csak teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk le. Legjobb nem tépni, hanem ollóval vagy éles késsel szedni azokat, hogy ne hullassák el a virágport. Virággal felfelé tegyük a kosárba. Műanyag zacskóban könnyen bepállik a növény, ezért az nem alkalmas a gyűjtésre.

Tiszta kézzel, tiszta felületen dolgozzunk, a befőzéshez szükséges edényeinket – ha szükséges – használat előtt mosogassuk el. A virágokat alaposan rázzuk ki, hogy a bogarak kiessenek belőlük, majd tartsuk folyó víz alá, hogy a szennyeződéseket is lemossuk. Tiszta csapvizet használjunk az elkészítéshez. Mivel a citromot héjával együtt használjuk fel, és a felületkezelésre használt szereket a héjról mosással nem lehet eltávolítani, ezért érdemes biogyümölcsöt vásárolni. Természetesen így is szükséges a citromot felhasználás előtt folyó víz alatt alaposan megmosni.

Neked ajánljuk
Július hónap friss élelmiszerei Szezonális kedvenc, és még pálinka is készül belőle Hajnövesztő spenót A klímavédelemben a fáknál is hatékonyabb fegyvert jelentenek a gyepek A klímaváltozás elleni fellépésre összpontosít az Európai Központi Bank
Tovább a forrásra: eteltcsakokosan.hu
Vissza
Hírfolyam