2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Kekszet is süthetünk az év gyógynövényével

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2018-ban a levendulát választotta az év gyógynövényének. A levendulát már az ókorban is használták sebek fertőtlenítésére és álmatlanság kezelésére. Bizonyítottan feszültségoldó, nyugtató hatású italt nyerhetünk belőle, gyomor- és bélpanaszokra is nagyon jó, gyulladáscsökkentő hatású, és még kekszet is lehet készíteni vele.

Hazánkban a XV. századtól terjedt el a levendula. A Tihany-félszigeten található ültetvényen minden év júniusában megrendezett Szedd magad! program keretében mi magunk is bőségesen gyűjthetünk belőle. 

A levendula kedvező hatásairól és gasztronómiai felhasználásáról Rajcsik Enikőt, a Budai Allergiaközpont dietetikusát kérdezték meg a vital.hu honlaptól.

Fotó: pixabay.com

A levendula hatásai belsőleg

Otthoni körülmények között a legjobb, ha virággal lefelé csokorba tekerve szárítjuk a levendulát. A szárított virágokból – 1-2 kávéskanálnyi virágzatból – teát főzve remek feszültségoldó, nyugtató, elalvást segítő hatású italt kapunk, mely a stressz eredetű gyomor- és bélpanaszokra is kedvező hatással van. Belsőleg alkalmazva gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású, de puffadás ellen is hat, mert szélhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik.

Ritkán, de allergizálhat

Habár a használatának nincsenek ellenjavallatai, azt tudnunk kell, hogy mint minden gyógynövény, nagyon ritkán, de a levendula is allergizálhat. Ezt általában bőrtünetek jelzik, ahol a növény illóolaja érintkezik a bőrrel, kiütés, viszkető folt alakul ki. Ha korábban volt hasonló panaszunk, gyógynövények használata előtt mindenképp konzultáljunk szakemberrel!

Süthetünk is vele!

A levendula virágzata, a belőle készített tea mellett felhasználható még sütemény, keksz tésztájához, vagy mézhez, lekvárhoz, szörphöz, de keverhetjük akár joghurtba, fagylaltba is. Virágát egyben vagy darálva is használhatjuk. A szárított levendulának erősebb az aromája, mint a frissnek. Nagyon intenzív aromája miatt csak egészen kis mennyiséget elég felhasználni! Ha túl sokat teszünk például a tésztába, akkor kesernyés lesz tőle a sütemény. Gyermekkorban is fogyasztható, nincsen életkorhoz kötve a felhasználása.

Citromos, chiamagos levendulás keksz:

Hozzávalók kb. 15 kekszhez: 100 g finomliszt, 50 g barna rizsliszt, 80 g vaj, 40 g porcukor (vagy ugyanennyi eritrit), 1 evőkanál chiamag + 2 evőkanál víz, fél vaníliarúd kikapart belseje, 0,5 teáskanál só, 0,5 teáskanál szárított levendulavirág, 1 teáskanál sütőpor, fél biocitrom reszelt héja.

A chiamagot keverjük el a vízzel, és tegyük félre, míg megduzzad. Közben keverjük ki a cukrot a vajjal, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert liszteket, a csipet sót, a vaníliát, a levendulavirágot és a citrom héját. Ezután keverjük bele a megduzzadt chiamagot, és dolgozzuk össze alaposan a tésztát. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral kibélelt tepsibe adagoljuk a tésztát, kis kekszeket formázva belőle. Kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Neked ajánljuk
Ezekben a szirupokban nincs színező, egyszerű trükkel mi is elkészíthetjük A fűszerek és gyógynövények tartósításának praktikái Cickafark, a június csodálatos gyógynövénye Mesekönyvsorozat készül Magyarország tájairól Több ezer előrendelés érkezett a világ legcukibb villanyautójára
Tovább a forrásra: vital.hu
Vissza
Hírfolyam