2022. augusztus 10., Lőrinc
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezekben a szirupokban nincs színező, egyszerű trükkel mi is elkészíthetjük

Miután egyre többen készítünk gyógynövényszirupokat, íme egy eljárás, amellyel természetes színekben pompázhatnak üveges kincseink. Az előfőzéssel elejét vehetjük valamely alapanyag romlásának, illetve megakadályozzuk a további feldolgozás (vagy tárolás) alatti íz-, illetve színváltozását anélkül, hogy a vitaminok és tápanyagok távoznának.

A konyhatündérek már biztos, hogy hallottak az eljárás nevéről, a blansírozásról, azaz előfőzésről, melynek célja elsősorban az alapanyagok romlásának, íz- és színváltozásának megakadályozása.

A blansírozás alatt a zöldségfélék és néhány gyümölcs rövid ideig tartó előfőzését értjük.

Ennek ideje általában 3-8 perc, függ a zöldségfélék fajtájától, érettségi fokától és egyéb tulajdonságaitól. Gyógynövények esetében ez csupán néhány másodperc. A módszer célja az, hogy elejét vegyük valamely alapanyag romlásának, illetve megakadályozzuk a további feldolgozás (vagy tárolás) alatti íz-, illetve színváltozását anélkül, hogy a vitaminok és tápanyagok távoznának.

Keverjünk össze a szirupkészítéshez szükséges mennyiségű vizet és cukrot egy kis serpenyőben. Forraljuk fel, és keverjük addig, amíg a cukor feloldódik. Tegyük félre kihűlni, és eközben foglalkozzunk a gyógynövények előkészítésével. A növényeket válogassuk át, és csak az egészséges leveleket használjuk. Igen, lehetőleg csak a leveleket!

Tegyünk fel egy közepes méretű fazék vizet forrni. Forráskor tegyük bele a növényeket úgy, hogy teljesen a víz alá merüljenek. Főzzük 10-15 másodpercig (ne tovább) azonnal öntsük át egy szitán, és tegyük bele az előkészített, hideg vízzel teli tálba. Jól forgassuk, hűtsük át. Ez a művelet se tartson tovább 10-15 másodpercnél.

Ez a módszer segít abban, hogy szirupjaink napokig szép, természetes színekben pompázzanak. Ha ezt a folyamatot kihagyjuk, a szirupok zöldes-barnás színűek lesznek.

Ha kivettük a vízből a növényeket, papírtörlővel itassuk le róluk a felesleges vizet. Ezt követően a kihűlt cukoroldatunkat keverjük össze a gyógynövényekkel, és turmixgépbe téve pürésítsük 2-3 percig, egészen addig, amíg a keverék szép, zöld színű nem lesz. Ekkor már csak egy apró lyukú szitára lesz szükségünk, amelyen átszűrjük az elegyünket. Hagyjuk, hogy magától átcsöpögjön, ne nyomkodjuk. Néhány perc után már tölthetjük is üvegekbe a szirupjainkat.

Hűtőben hetekig eláll, de ha téliesített változatot szeretnénk, akkor fagyasztóban vagy dunsztolást követően a kamra polcán is eláll.

Tökéletes hatást akkor érünk el, ha a kívánt gyógynövényeknek csak a leveleit használjuk, és minél finomabb a szita, annál tisztább lesz a szirupunk.

Bazsalikom-menta szirup

Ha kulináris varázslatot szeretnénk az asztalra, akkor ezzel a sziruppal kezdjük. A kellemes, friss növényi szirupot felhasználhatjuk friss gyümölcsre, csokoládéra, fagyira, joghurtra vagy palacsintára, gofrira, a limonádéba, de tejszínhabra is önthetjük.

Hozzávalók:
¾ csésze víz
1 csésze cukor
½ csésze friss mentalevél
¼ csésze friss bazsalikom

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam