2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható konyhaművészet

Arthur Potts Dawson brit mesterszakács öko-éttermeket üzemeltet. Az úriember még 2010-ben beszélt elképzeléseiről és projektjeiről egy TED konferencián (Technology, Entertainment, Design – Gondolatébresztő konferenciák globális sorozata, melyet egy non-profit alapítvány szervez). A chikansplanet.blog.hu oldalon 2013-ban íródott cikk tippeket ad étterem-tulajdonosoknak és háziasszonyoknak egyaránt.

A konferenciák célja olyan világszemléletet megosztani a hallgatósággal, amely egy-egy adott problémát mindig más és más megvilágításból közelít meg, ennek megfelelően keresve megoldást az adott kihívásokra. Amellett, hogy a téma, amiről szólt, fontos, a nyolcperces előadás még élvezetes is, és

mindennek az alapja a természetben látható körforgás, amelyben egyáltalán nem keletkezik hulladék.

Fotó: ted.com

Dawson a saját éttermein mutatja meg, milyen lehetőségekre kell gondolni, ha az ember zölddé kívánja alakítani konyháját.

A legfontosabb, hogy amennyire csak lehet, minimalizálni kell a pazarlást. Az étel-, a víz-, a hely-, de még a szemétpazarlást is.

Dawson két éttermet működtet ezen elv alapján: a Makkházat (Acorn House) és a Vízházat (Waterhouse). Nézzük meg sorban, milyen változtatásokat vitt rajtuk véghez, hogy végül Giles Coren elismert ételkritikus az elmúlt 200 évben nyitott londoni éttermek közül a legfontosabbnak tartsa őket.

Először is, a berendezés (padló, asztalok, székek) újrahasznosított és újrahasznosítható, a padon a párnák nem újonnan vásároltak, mind a bolhapiacról származik, a kávégép is egy régi, felújított darab. A falon a festék a minimális vegyi anyagot tartalmazó fajta, és amit csak tudott, brit alapanyagból készített. Másodszor, a hellyel is rengeteget spórol: minden falra polcokat tett, megrakva a felhasználandó termékekkel, a konyha minimális alapterületű – 5 négyzetméter –, és részben az étkezőhelyiségbe nyúlik.

Természetesen az energia mindkét étteremben megújuló forrásból származik: a Makkházat szélenergiával, a Vízházat vízenergiával üzemelteti. Ez utóbbiban ráadásul meg tudta oldani, hogy egyáltalán ne használjon gázt, minden megújuló alapon termelt elektromos árammal működik.

Ami pedig az ételt, italt és a hulladékot érinti, a lehető legnagyobb részüket újrahasznosítja.

A vizet például saját maguk szűrik, hogy újra fel tudják használni például öntözésre, majd a maradékot WC-öblítésre vagy éppen kézmosásra.

És itt jön az az ötlet, ami zseniális – a gondosan összeállított menünek köszönhetően

ahelyett, hogy a pincérek előre meghatározott adagokat raknának a vendégek elé, ők maguk dönthetik el, milyen mennyiséget éreznek elegendőnek.

Vajon hányszor éreztük azt egy-egy étteremben, hogy a felszolgált mennyiség már túl sok, vagy éppen van olyan fogás, amiből még ennénk valamennyit? Ez nem csak környezettudatosság, de az ügyfél-elégedettséget is növeli.

A fel nem használt ételt nem dobják ki. A Makkházban például az étterem mellett működő komposztálóba kerül, ahol termőföld lesz belőle.

A vendéglő mellett saját kert is van, ahol vihar sújtotta fákból és boroshordókból készült kádakban teremnek a növények. A termesztéshez szükséges termőföld egésze a komposztálóban készül, s így lényegében minimális szerves hulladék keletkezik.

Belátható, hogy a felsorolt változtatások közül egy átlagos étterem nem tud mindent véghezvinni, sőt. Egy Dawson által leírt hőcserélő rendszer, mint ő is elmondta, egy vagyonba kerül, tehát egyáltalán nem várható el, hogy minden éttermet átalakítsanak. Viszont érdemes megfontolni néhány tanácsot, amelyek az otthoni konyha környékén is hasznosak lehetnek. Adott esetben pedig akár ki is tüntethetik érte a környezettudatos étteremtulajdonost.

Dawson időközben megnyitotta az alábbi videóban bemutatott The People's Supermarket boltot is:

Neked ajánljuk
Négy érv a sütőtök mellett, és négy fogás, amiben kipróbálhatod Gasztroangyal: Őszi kirándulás az Őrségben (videó) Holnapra is marad – Receptgyűjtemény a fenntarthatóság jegyében Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam