2019. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Méregmentes limonádéért kampányol egy balatoni vendéglátós

Bezerics Dániel megelégelte, hogy rengeteg vendéglátóhelyen emberi fogyasztásra nem alkalmas, méreganyagokkal kezelt citrusokból készített limonádét adnak fel. LemonAid néven kampányt indított, hogy méregmentes limonádét szolgáljanak fel a vendégeknek országszerte. A Szuperfarm.hu készített vele egy rövid interjút.

– Milyen egy jó limonádé?

– Számomra a jó limonádé egészséges. Vagy kezeletlen héjú citrusok úszkálnak benne, vagy frissen préselt citruslevek képezik az alapját. Hűsít és frissít. Jó egyensúlyban vannak a savai a cukortartalmával. Szép.

– Nagyjából hány limonádét lehet eladni főszezonban a Balaton-parton?

– Hát, ez nehéz kérdés. Megsaccolni sem tudom. Annak viszont nagyon örülök, hogy mind a termelőktől származó szörpök, mind a limonádék egyre népszerűbbek. Éppen ezért különösen nagy a felelősségünk, hogy milyen beltartalmú itallal kínáljuk a vendégeinket.

– Rengeteg ízesített limonádét is kapni már. Melyik megy a legjobban?

– Nálunk a klasszikus citrusos a sláger, de nagyon szeretik az édesapám szörpjeivel (szeder, málna, bodza, eper) ízesített verziókat is.

– A LimonAid felhívásában az áll, fontos, hogy emberi fogyasztásra alkalmas citrusokból készüljön a limonádé. Ezalatt mit értenek? Nehéz elképzelni, milyen egy emberi fogyasztásra nem alkalmas darab.

– Valóban. Itt a gyümölcs héjára gondolunk. Csak abban az esetben tegyük héjastól a gyümölcsöt italba/ételbe, ha az emberi fogyasztásra alkalmas, ha nem, akkor elégedjünk meg csupán a levével.

– A limonádé fontos alkotórészei a citrusok, amelyek héját különböző méreganyagokkal kezelték. A biocitrusokét viszont nem. Be lehet szerezni ennyit Magyarországon belőlük? Boltokban egyelőre alig látni őket.

– Három kategóriát különböztetünk meg. Az első a kezelt, emberi fogyasztásra alkalmatlan héjú gyümölcsök. A második a bár nem bio, de emberi fogyasztásra alkalmas héjú gyümölcsök, a célunknak már ez is tökéletesen megfelel. A harmadik pedig a biogyümölcsök. Szerencsére az utóbbi két fajtát is könnyű beszerezni már a kiskereskedelemben is. Nekünk, vendéglátóknak pedig a zöldségeseinkhez kell fordulnunk ezzel az igényünkkel.

– Ha már bio és nem bio: nem lenne egyszerűbb inkább levágni a héját?

– Jó a kérdés. Amennyiben emberi fogyasztásra alkalmas a héj, érdemes felhasználni. Összehasonlíthatatlanul gazdagabbá teszi a ízeket.

Hogy kik kínálnak olyan limonádét, amit jó szívvel meg lehet inni, ezen a Facebook-oldalon teszik közzé a LemonAid-kampány elindítói.

Neked ajánljuk
A magyarok szuperélelmiszere: a rögös túró Ha elég jó marketinget csinálnak a rovaroknak, akkor nagy étvággyal fogjuk enni őket? Szakajtó, lisztszita, péklapát: játszóház a múlt tárgyaival (képgalériával) Ideje sportot csinálni a megújuló energiából A nukleáris energiára is szükség van a klímavédelmi célok eléréséhez
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam