2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több teát iszik a világ, Európa viszont nem

Emelkedni fog globálisan a teafogyasztás és -termelés a következő évtizedben a fejlődő országok erős kereslete miatt, ami új munkalehetőségeket teremt a vidéken élők számára, és javítja az élelmezésbiztonságot a teatermelő országokban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új tanulmánya szerint.

A FAO közleménye szerint a teafogyasztás növekedése legnagyobb mértékben Kínában, Indiában és más feltörekvő országokban várható, a magasabb jövedelemszint és a szélesebb termékskála miatt, ez utóbbi magában foglal olyan különleges termékeket, mint a gyógy- és gyümölcsteák, illetve az ízesített ínyenc teák.

Teáskanna formájú ház a Kujcsou tartománybeli Cunji városában 2017. április 28-án. Egy legenda szerint a tea jótékony hatását Buddha, egy másik szerint Sen Nung kínai császár fedezte fel Kr. e. 2737-ben. Napjainkban Kína a világ legnagyobb teatermesztője, 2016-ban 2,43 millió tonna termett az ázsiai országban, ahol mintegy 80 millió ember megélhetése a teához kötődik. A kínaiak hite szerint a tea elkészítése és fogyasztása magasabb szintre emeli az emberi szellemet és bölcsességet Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A tanulmányt a FAO kétévente ülésező tea kormányközi csoportja (IGG) Kínában rendezett ülésén véglegesítették. Az eseményen résztvevő szakemberek szerint

a tea népszerűsége mögött az előbb felsorolt okok mellett a fogyasztók nagyobb tájékozottsága áll annak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és testsúlycsökkentő hatásairól.

A globális feketetea-termelés éves szinten 2,2 százalékkal, míg a zöld teáé akár 7,5 százalékkal is növekedhet a következő évtizedben. Mindkét tea termelésnövekedésében jelentős szerepet játszik Kína, ami a fekete tea esetén utolérheti a jelenlegi világelső Kenyát, míg a zöld tea termelése megduplázódhat a következő évtizedben.

Sok múlik azonban a klímaváltozáson.

A FAO tanulmánya szerint a tea iránti globális kereslet növekedésében egy új fogyasztói kör megjelenése is szerepet játszik. A nagy termelő országok – mint Kína és India – városi fiataljai váltak a legdinamikusabban növekvő fogyasztói csoporttá, akik közül sokan hajlandók magasabb árat fizetni, valamint érdeklődést mutatnak a tea minősége, eredete és a fenntarthatósága iránt.

Ugyanakkor míg a világ teafogyasztása nőtt az elmúlt tíz évben, a hagyományos európai importőr országokban Németország kivételével csökkent a fogyasztási szint.

Európában inkább iszunk ásványvizet, mint teát. Különösebb változás nem várható a következő évtizedben sem, pozitív pedig pláne nem. Sőt: várhatóan az Egyesült Királyságban csökkenni fog a fekete tea fogyasztása, részben azért, mert egyre többen váltanak helyette kávéra.

Neked ajánljuk
A világon minden percben 11 ember hal éhen A világon minden percben 11 ember hal éhen Természetvédelmi területté tenné a Föld egyharmadát az ENSZ Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam