2019. május 24., Eliza, Eszter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több teát iszik a világ, Európa viszont nem

Emelkedni fog globálisan a teafogyasztás és -termelés a következő évtizedben a fejlődő országok erős kereslete miatt, ami új munkalehetőségeket teremt a vidéken élők számára, és javítja az élelmezésbiztonságot a teatermelő országokban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új tanulmánya szerint.

A FAO közleménye szerint a teafogyasztás növekedése legnagyobb mértékben Kínában, Indiában és más feltörekvő országokban várható, a magasabb jövedelemszint és a szélesebb termékskála miatt, ez utóbbi magában foglal olyan különleges termékeket, mint a gyógy- és gyümölcsteák, illetve az ízesített ínyenc teák.

Teáskanna formájú ház a Kujcsou tartománybeli Cunji városában 2017. április 28-án. Egy legenda szerint a tea jótékony hatását Buddha, egy másik szerint Sen Nung kínai császár fedezte fel Kr. e. 2737-ben. Napjainkban Kína a világ legnagyobb teatermesztője, 2016-ban 2,43 millió tonna termett az ázsiai országban, ahol mintegy 80 millió ember megélhetése a teához kötődik. A kínaiak hite szerint a tea elkészítése és fogyasztása magasabb szintre emeli az emberi szellemet és bölcsességet Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A tanulmányt a FAO kétévente ülésező tea kormányközi csoportja (IGG) Kínában rendezett ülésén véglegesítették. Az eseményen résztvevő szakemberek szerint

a tea népszerűsége mögött az előbb felsorolt okok mellett a fogyasztók nagyobb tájékozottsága áll annak gyulladáscsökkentő, antioxidáns és testsúlycsökkentő hatásairól.

A globális feketetea-termelés éves szinten 2,2 százalékkal, míg a zöld teáé akár 7,5 százalékkal is növekedhet a következő évtizedben. Mindkét tea termelésnövekedésében jelentős szerepet játszik Kína, ami a fekete tea esetén utolérheti a jelenlegi világelső Kenyát, míg a zöld tea termelése megduplázódhat a következő évtizedben.

Sok múlik azonban a klímaváltozáson.

A FAO tanulmánya szerint a tea iránti globális kereslet növekedésében egy új fogyasztói kör megjelenése is szerepet játszik. A nagy termelő országok – mint Kína és India – városi fiataljai váltak a legdinamikusabban növekvő fogyasztói csoporttá, akik közül sokan hajlandók magasabb árat fizetni, valamint érdeklődést mutatnak a tea minősége, eredete és a fenntarthatósága iránt.

Ugyanakkor míg a világ teafogyasztása nőtt az elmúlt tíz évben, a hagyományos európai importőr országokban Németország kivételével csökkent a fogyasztási szint.

Európában inkább iszunk ásványvizet, mint teát. Különösebb változás nem várható a következő évtizedben sem, pozitív pedig pláne nem. Sőt: várhatóan az Egyesült Királyságban csökkenni fog a fekete tea fogyasztása, részben azért, mert egyre többen váltanak helyette kávéra.

Neked ajánljuk
Halálból visszatérő növények segíthetnek az éhínség leküzdésében (videó) Nem elég, ha bezárjuk magunk mögött az ajtót Még mindig a gyaloglás a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód Élő Bolygónk mobilapp: neked fejlesztve! Ember és természet fesztiválja Gödöllőn
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam