2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökokonyha a természetben

Az amerikai Hannah és Tim megtették azt, ami sokaknak eszébe jut, de nem lépik meg – otthagyták a kényelmes városi életet, és visszaköltöztek a természetbe. Az angolul „off the grid” mozgalmat magyarul „élhető otthon a rendszeren kívül”-nek hívhatnánk. Lényege, hogy olyan házban élünk, amely nem függ az áram-, gáz- vagy vízszolgáltatóktól.

Magyarországon és Kelet-Európában jó eséllyel még ma is találunk nagy számban olyan házakat és tanyákat, ahol nincs áram és gáz, a vizet pedig a kútról hozzák. Ám ennek a mozgalomnak a tagjai saját maguk döntöttek úgy, hogy ezt az életformát választják.

Hannah és Tim a kaliforniai Tahoe-tó melletti erdőben építette meg fenntartható házát. Az összesen 19 négyzetméternyi házikó minden darabja újrahasznosított vagy bontott építőanyagból készült, és nagyon ügyeltek rá, hogy a kényelmüket szolgáló használati tárgyak is ezt a vonalat kövessék. Ebben az esetben nyilván a konyhán van a legnagyobb hangsúly – hogyan is lehet jókat főzni egy olyan házban, ahol nincs bevezetve a víz?

Ők így mesélnek erről: „Mivel szeretünk főzni, biztosra kellett mennünk, hogy minden szükséges elem meglegyen, a helyhiány miatt azonban ügyelni kellett arra, hogy semmi fölösleges ne kerüljön be az apró konyhánkba. A főzés nagy része a sparherdünkön történik, amit fával fűtünk.

A konyhapultunkat és a mosogatót egy üzemi konyha által kiszuperált rozsdamentesacél asztalból alakítottuk ki, a mosogatódézsa pedig egy lakókocsiban volt eredetileg. A mosogató alatt egy nagy húszliteres műanyag flakon van, amit a kinti komposztunkra ürítünk. Az óriási hűtőládánk jéggel tartja frissen az élelmiszereinket.

A vizet vesszük, télen pedig hóból olvasztjuk ki. Mivel nagyon kicsi a helyünk, szinte mindennek van egy akasztója vagy fogantyúja, amivel fel lehet akasztani.”

A házban a világítást olajlámpával és öntöltős fejlámpákkal oldják meg, és egy kis napelemteleppel generálnak annyi áramot, hogy a telefonjukat fel tudják tölteni.

Természetesen senkit nem akarunk arra ösztönözni, hogy hagyja ott a lakását, és költözzön ki a Budai-hegyekbe, de egy nyaralóhoz vagy ritkán használt hétvégi házhoz jó ötleteket tud adni a két amerikai fiatal házikója.

Neked ajánljuk
Tippek a környezetkímélő konyháért Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: nosalty.hu
Vissza
Hírfolyam