Milyen betegségek előzhetők meg a vegán étrenddel?
Az egészséges vegán étrenden élő emberek véréből kimutatták, hogy a táplálkozásnak köszönhetően számos betegség kialakulása megakadályozható. Az alábbi cikk bemutatja a vegán élet előnyeit, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés módjait a tökéletes balansz érdekében.
Mellrák
Azon országokban, ahol a nők nagyon kevés húst és állati eredetű termékeket fogyasztanak, vagy ilyen élelmiszereket egyáltalán nem esznek, jóval kisebb arányban alakul ki mellrák, mint azoknál a nőknél, akik többet fogyasztanak állati eredetű termékeket (tej, túró, vaj, tojás, hús, hal).
Csontritkulás
A csontok egészsége a túl sok vagy túl kevés fehérjétől, a megfelelő kalciumbeviteltől, a magas kálium- és alacsony nátriumbeviteltől függ. Az egészséges vegán táplálkozás megakadályozza a csontritkulás kialakulását.
Fogyás
A vegán étkezés kiküszöböli a legtöbb egészségtelen ételt, amelyek hajlamosak kiváltani súlyproblémákat.
Energia
Az egészséges vegán étrendtől az energiaszint sokkal magasabb lesz. A Happy Healthy Long Life mutatta be, miszerint az atléta Tony Gonzalez vegán táplálkozásba kezdett, és jóval magasabb lett az energiaszintje, mint focista társaié.
Egészséges bőr
A dió és az A- és E-vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztása nagy szerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában, így a vegánoknak rendszerint szebb a bőre, és szemmel látható a foltok csökkenése is.
Hosszabb élettartam
Több tanulmány szerint a vegán vagy vegetáriánus életmódot élők átlagosan 3-6 évvel hosszabb ideig élnek.
Testszag
A tejtermékek és a vörös húsok likvidálása jelentősen csökkenti a testszagot.
Rossz lehelet
A növényi táplálkozás mellett fontos, hogy kerüljük a tejtermékek fogyasztását, amelyek emésztési problémát és rossz leheletet okozhatnak.
Haj, Körmök
A vegán étrendtől a köröm és a haj erősebb lesz, utóbbi egészségesebbnek is néz ki.
Pemenstruációs szindróma
A vegán étrendre váltott nők PMS-tünetei sokkal kevésbé intenzívek, vagy eltűnnek.
Migrén
A vegán egészség a migrén megszűnésével párosul.
Allergia
A tej, a hús és a tojás mennyiségének csökkentése, majd teljes elhagyásuk gyakran az allergiás tünetek enyhítését szolgálja. A vegánok körében jóval kevesebben küzdenek ezen problémákkal.
Egyéb előnyök
- A vegán étrend garantálja a súlyos bakteriális fertőzések elkerülését is.
- Sok vegán kiáll az állatok lemészárlásnak megakadályozása mellett.
-
Környezet: A növények lényegesen kevesebb erőforrást igényelnek, mint a növekedésben lévő állatok. A vegán étrend segít csökkenteni a környezetben okozott károkat a növényi táplálkozásnak köszönhetően.
- Kólibacilus: Szennyezett vörös húsokban található, a fertőzés véres hasmenés formájában jelentkezik. A gyengébb immunrendszerű kisgyermekeknél és az idős embereknél rendkívül fájdalmas halált képes okozni. A vegán étkezésben teljesen elkerülhető a kólibacilus-fertőzés (pl. szalmonella).
- Globális élelmiszer-ellátás: Az állatok gabonával történő etetése azt eredményezte, hogy az emberek számára csökkent az elérhető gabona mennyisége. Sok ember éhezett, és fog éhezni, míg az ugyanezen élelmiszeren élő állatok a vágóhídra jutnak. A vegánok segítik ezen egyensúly helyreállítását.
- Hormonfogyasztás: Az állatok hormonokat kapnak, ennek tükrében gyorsabban növekednek (bevett gyakorlat a húsiparban), és az alkalmazott hormonok bejutnak az emberi szervezetbe. Kimutatták, hogy a hormonokkal felfújt állatok tumor kialakulását okozhatják az emberben.
- Antibiotikumok: Antibiotikumokat gyakran adagolnak az állatok takarmányába, ami bakteriális rezisztenciához vezethet.
Forrás és szakfordítás: http://www.nursingdegree.net/blog/19/57-health-benefits-of-going-vegan/