2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Milyen betegségek előzhetők meg a vegán étrenddel?

Az egészséges vegán étrenden élő emberek véréből kimutatták, hogy a táplálkozásnak köszönhetően számos betegség kialakulása megakadályozható. Az alábbi cikk bemutatja a vegán élet előnyeit, a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés módjait a tökéletes balansz érdekében.

Mellrák

Azon országokban, ahol a nők nagyon kevés húst és állati eredetű termékeket fogyasztanak, vagy ilyen élelmiszereket egyáltalán nem esznek,  jóval kisebb arányban alakul ki mellrák, mint azoknál a nőknél, akik többet fogyasztanak állati eredetű termékeket (tej, túró, vaj, tojás, hús, hal).

Csontritkulás

A csontok egészsége a túl sok vagy túl kevés fehérjétől, a megfelelő kalciumbeviteltől, a magas kálium- és alacsony nátriumbeviteltől függ. Az egészséges vegán táplálkozás  megakadályozza a csontritkulás kialakulását.

Fogyás

A vegán étkezés kiküszöböli a legtöbb egészségtelen ételt, amelyek hajlamosak kiváltani súlyproblémákat.

A nyers vegán diéta ételpiramisa Fotó: index.hu/vegan-raw-diet.com

Energia

Az egészséges vegán étrendtől az energiaszint sokkal magasabb lesz. A Happy Healthy Long Life mutatta be, miszerint az atléta Tony Gonzalez vegán táplálkozásba kezdett, és jóval magasabb lett az energiaszintje, mint focista társaié.

Egészséges bőr

A dió és az A- és E-vitaminokban gazdag zöldségek fogyasztása nagy szerepet játszik az egészséges bőr fenntartásában, így a vegánoknak rendszerint szebb a bőre, és szemmel látható a foltok csökkenése is.

Hosszabb élettartam

Több tanulmány szerint a vegán vagy vegetáriánus életmódot élők átlagosan 3-6 évvel hosszabb ideig élnek.

Testszag

A tejtermékek és a vörös húsok likvidálása jelentősen csökkenti a testszagot.

Rossz lehelet

A növényi táplálkozás mellett fontos, hogy kerüljük a tejtermékek fogyasztását, amelyek emésztési problémát és rossz leheletet okozhatnak.

Haj, Körmök

A vegán étrendtől a köröm és a haj erősebb lesz, utóbbi egészségesebbnek is néz ki.

Pemenstruációs szindróma

A vegán étrendre váltott nők PMS-tünetei sokkal kevésbé intenzívek, vagy eltűnnek.

Migrén

A vegán egészség a migrén megszűnésével párosul.

Allergia

A tej, a hús és a tojás mennyiségének csökkentése, majd teljes elhagyásuk gyakran az allergiás tünetek enyhítését szolgálja. A vegánok körében jóval kevesebben küzdenek ezen problémákkal.

Egyéb előnyök

  • A vegán étrend garantálja a súlyos bakteriális fertőzések elkerülését is.
  • Sok vegán kiáll az állatok lemészárlásnak megakadályozása mellett.
  • Környezet: A növények lényegesen kevesebb erőforrást igényelnek, mint a növekedésben lévő állatok. A vegán étrend segít csökkenteni a környezetben okozott károkat a növényi táplálkozásnak köszönhetően.

  • Kólibacilus: Szennyezett vörös húsokban található, a fertőzés véres hasmenés formájában jelentkezik. A gyengébb immunrendszerű kisgyermekeknél és az idős embereknél rendkívül fájdalmas halált képes okozni. A vegán étkezésben teljesen elkerülhető a kólibacilus-fertőzés (pl. szalmonella).
  • Globális élelmiszer-ellátás: Az állatok gabonával történő etetése azt eredményezte, hogy az emberek számára csökkent az elérhető gabona mennyisége. Sok ember éhezett, és fog éhezni, míg az ugyanezen élelmiszeren élő állatok a vágóhídra jutnak. A vegánok segítik ezen egyensúly helyreállítását.
  • Hormonfogyasztás: Az állatok hormonokat kapnak, ennek tükrében gyorsabban növekednek (bevett gyakorlat a húsiparban), és az alkalmazott hormonok bejutnak az emberi szervezetbe. Kimutatták, hogy a hormonokkal felfújt állatok tumor kialakulását okozhatják az emberben.
  • Antibiotikumok: Antibiotikumokat gyakran adagolnak az állatok takarmányába, ami bakteriális rezisztenciához vezethet.

Forrás és szakfordítás: http://www.nursingdegree.net/blog/19/57-health-benefits-of-going-vegan/

Neked ajánljuk
Miért jó gombát fogyasztani? Miért jó gombát fogyasztani? Így pakolj a hűtődbe! Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: vitalitas-magazin.hu
Vissza
Hírfolyam