2018. november 20., Jolán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Használjuk az adalékanyagokat, csak nem vagyunk tisztában vele

Egy reprezentatív felmérés szerint a magyar fogyasztók jelentős része azt gondolja, hogy egyáltalán nem használ élelmiszeripari adalékanyagot az ételkészítés során, pedig igen. Ha kategóriánként nézzük, akkor még érdekesebb a helyzet: 90 százalék állítja, hogy nem használ térfogatnövelőt, pedig 80 százalék használ sütőport; 70 százalék állítja, hogy nem használ ízfokozót, de 60 százalékuk azért leveskockával főz.

A magyar fogyasztók többségében bizalmatlanságot kelt az egyes élelmiszerek címkéjéről ismerős adalékanyagok hivatalos neve, holott a hétköznapokban fenntartások nélkül használják azokat – egyebek mellett ez derült ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készített kutatásból.

Az eNet által készített, rendszeresen internetezők körében készült reprezentatív felmérés eredménye szerint

a fogyasztók egyharmada él abban a tévhitben, hogy az otthoni ételkészítés során nem használ élelmiszeripari adalékanyagokat (aromákat, ízfokozókat, állományjavítókat vagy térfogatnövelőket),

holott ezek az összetevők vaníliás cukorként, ételízesítőként vagy sütőporként széles körben elterjedtek.

A fogyasztók 90 százaléka állította, hogy nem tesz térfogatnövelőt az otthoni sütés, főzés során a süteményekbe, ételekbe. Ehhez képest saját bevallása szerint

80 százalék több-kevesebb rendszerességgel használ sütőport, ami egyfajta térfogatnövelőnek minősül.

Hasonló a helyzet az ízfokozóknál is: a megkérdezettek közel 70 százaléka gondolta úgy, hogy nem használ ilyen adalékanyagot, ám több mint 60 százalékukról derült ki, hogy

az általuk használt leveskocka, húspác vagy ételízesítők túlnyomó többsége ízfokozó hatású összetevőt is tartalmaz.

A felmérésben megkérdezettek 81 százaléka használ vaníliás cukrot, 76 százaléka ecetet, 68 százaléka citromlevet, 59 százaléka szódabikarbónát, 46 százalékuk zselatint, 31 százalékuk szalicilt. A befőtt- vagy savanyúságtartósítót, a nátrium-benzoátot és keményítőt használók aránya 30 százalék alatt van, a megkérdezettek 8 százaléka egyiket sem alkalmazza.

Tízből hat felnőtt elolvassa a címkén, hogy a kiválasztott élelmiszer milyen adalékanyagokat tartalmaz. A megkérdezettek a leginkább elutasított adalékanyagnak az állományjavítókat tartották, a leginkább elfogadottnak az édesítőszereket.

Neked ajánljuk
Növeli az ételek vastartalmát, ha öntöttvas edényben készítjük Robotok készítik a pizzát Ilyen lámpák mellett biztosan mindenki fejébe befészkelné magát a természet iránti felelősség gondolata Napsütésben a szemét is a klíma ellen fordul Zero waste bevásárlózacskó
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam