2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudatosabban étkezünk, mint öt éve?

A hazai lakosság fogyasztói szokásainak változása az egészséges és tudatos életmód irányába mutat, ugyanis a megkérdezettek azt állítják, hogy 2013-hoz képest több zöldséget, gyümölcsöt és hazai élelmiszert fogyasztanak. Élelmiszer vásárlása esetén a minőség, az ár-érték arány és a származási hely a három legfontosabb tényező a kutatásban résztvevők szerint – derül ki a K&H felméréséből.

A reprezentatív, 600 fő megkérdezésével történt lakossági kutatás során arra keresték a választ, hogy

jelenleg milyen tényezőket vesznek figyelembe az emberek az elfogyasztott élelmiszereknél, és hogyan változtak étkezési szokásaik az elmúlt öt évben,

mivel az élelmiszeripari beruházások tervezésekor érdemes tisztában lenni a fogyasztói szokásokkal.

Tudatosan vásárolunk élelmiszert

A K&H kutatásából kiderül, hogy élelmiszer-vásárláskor elsősorban a minőségre és az ár-érték arányra figyelnek a megkérdezett fogyasztók. Emellett az étel származási helye, szavatossági ideje és a hazai alapanyag-felhasználás is fontos számukra, miközben az adott élelmiszer jól csengő márkaneve és szép csomagolása sokkal kevésbé meghatározó.

Érdekes, hogy a manapság oly divatos bio, vega, paleo és allergénmentes étkezési trend ellenére ezek a legutolsó szempontok, amit elmondásuk szerint figyelembe vesznek,

holott a magyar betegstatisztikák szerint a serdülők és fiatal felnőttek (15-29 év) 6,62%-a, valamint a felnőttek (30-49 év) 14,66%-a szenved laktózintoleranciában. Emellett minden ötvenedik embert érinti a gluténérzékenység.

Több zöldség-gyümölcs, kevesebb gyorsétel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy főnek naponta minimum 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása ajánlott. Ehhez képest a szervezet 2013-as kutatása szerint

Magyarországon mindössze napi 260 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk fejenként, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk.

Habár a WHO felmérése nem fest túl jó képet a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztásról, a K&H kutatása szerint kedvező tendencia indult el a hazai lakosságnál, hiszen az egyre tudatosabb és egészségesebb étkezés irányába mozdultak el a fogyasztói szokások, a fogyasztói gondolkodás. A megkérdezettek válaszai alapján az látható, hogy az 5 évvel korábbi értékhez képest

több zöldség és gyümölcs kerülhetett az asztalra, miközben jelentősen mérséklődött a készételek vásárlása és a gyorséttermek látogatása.

A tejtermékek és húsok az elmúlt öt évben is fontos részét képezték a fogyasztásnak, a jövőben azonban még nagyobb szerepük lehet a mindennapi étkezések során: szakértők szerint a következő évtizedekben jelentős étrendváltozás következhet be a magas hozzáadott értékű élelmiszerek javára.

Ez azt jelenti, hogy erőteljes növekedés várható a hús- és a tejtermékek fogyasztásában.

Összeállította: Csomor Zsolt

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: agraragazat.hu
Vissza
Hírfolyam