2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ebben az üzletben kidobásra szánt élelmiszert árulnak

Az Adam Smith által alapított üzlethálózat egy céllal jött létre: hogy hasznosítsa a kidobásra szánt élelmiszereket, és ellásson mindenkit, akinek szüksége van rá. A Sheffield városában található üzletet önkéntesek segítik, a vásárlók száma pedig folyton növekszik.

Két ok miatt nagy a forgalma Smith üzletének: az eladásra kínált élelmiszerek választéka rendkívül sokrétű,

gyümölcsök és zöldségek, pékáruk, savanyúságok, konzervek és még kész torták is várják a vásárlókat, és a vevő annyit fizet az élelmiszerért, amennyit tud.

Fotó: The Real Junk Food Project

A trükk igen egyszerű: itt minden áru szupermarketek maradványaiból, éttermi maradékokból vagy nagykereskedelmi selejtből származik.

Az üzlethálózat ötlete azután pattant ki Smith fejéből, hogy sikerre vitte a The Real Junk Food Project vállalkozását, ami szintén élelmiszer-hulladék felvásárlásából származott.

A cég égisze alatt olyan kávézók alakultak, amelyek a nagykereskedelemből hulladéknak minősített termékekből állítottak elő kész élelmiszert. Ennek megfelelően a kávézók kínálata állandóan változott, de cserébe jócskán csökkent a kidobásra ítélt, ugyanakkor még jó minőségű élelmiszer pazarlása.

Fotó: The Real Junk Food Project

Smith 2016 őszén indította el első üzletét Leedsben, ami olyan népszerű lett, hogy később még hat további boltot nyitott.

Az üzletek mindegyike 6 tonna ételt ment meg a hulladékká válástól.

„Az üzleteknek, a Real Junk Food kávézóknak, valamint számos nemsokára induló élelmiszermentési programnak köszönhetően hetente 25 ezer ember jut élelemhez az Egyesült Királyságban” – állítja az alapító.

A vásárlók összetétele igen széles skálán mozog: nagycsaládosok, nyugdíjasok, valamint a millenniumi generáció tagjai. A közösségi média használatával tovább nőtt a vásárlói bázis.

Fotó: The Real Junk Food Project

„Nem árulunk zsákbamacskát, a mi készletünk abból áll, amit más üzletek már kidobnának. Lehet, hogy a konzerv még épphogy nem járt le, vagy a saláta levele már kezd barnulni. De bízunk az ügyfeleinkben, akik azt teszik, amit az emberek mindig is tettek: látás és szaglás alapján eldöntik, hogy számukra megfelelő-e az étel vagy sem”
– mondta Jo Hercberg üzletvezető.

Az ENSZ adatai szerint minden évben 1,3 milliárd tonna élelmiszert dobnak ki, miközben 800 millióan nem jutnak elegendő élelmiszerhez.

„Ki hitte volna, hogy ingyen adni az élelmet nem jövedelmező” – jegyezte meg vicceskedve Adams, majd hozzátette: az üzletek nem túl jövedelmezők – a legtöbb önkéntest különböző szociális programok támogatják – bár akadnak vásárlók, akik igen bőkezűek vásárláskor.

Neked ajánljuk
Mit fogunk enni, ha még forróbb, szárazabb és zsúfoltabb lesz a bolygó? Olcsó laborhús két éven belül Nem fáradoztak „héjába” – itt a burgonya bútorlap! A madarak sincsenek biztonságban a műanyagtól Egyre fontosabb a környezetvédelem a légi utasok számára
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam