2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ültessen zöldséget a falra!

– Anyu! Úgy ennék egy kis sárgadinnyét!
– Menj ki a kertbe, és szedj le néhányat! Ott a létra a garázs falának támasztva.
Ez ugyan nem egy tipikus párbeszéd, de ma már nem elképzelhetetlen, terjedőben vannak ugyanis a függőleges konyhakertek.

Egybefüggő növényfalakra főként külföldön már sok példát találunk, de nálunk is egyre többen gondolkodnak azon, leginkább a városokban, hogy hogyan használják ki a rendelkezésükre álló területet. 

A kúszónövényekkel beültetett falak mellett mostanában a függőleges kertek is hódítanak, amelyek többfélék is lehetnek aszerint, hogy kültéren és földbe ültetik a növényeket, vagy beltéren és vízkultúrás megoldást választanak; továbbá állhat a vertikális kert dísznövényekből, de termeszthetünk ily módon zöldséget is.

A függőleges kertben a növényeket egymás fölötti vályúkba, kazettákba vagy kis zsebekbe ültetik, és aszerint gondozzák, hogy milyen ültetőközegbe telepítik a növényeket – ez lehet hagyományos vagy hidrokultúrás.

Vertikális kert állhat dísznövényekből vagy különféle zöldségekből, így szüretelhető paradicsom, paprika, borsó, uborka, cukkini, tök, eper, sőt sárgadinnye is.

De ideális mindenféle saláta, káposztafélék és fűszernövény termesztésére is ez a módszer.

Pici udvarral rendelkező házaknál, teraszon, balkonon, lépcsők mellett, de akár
egész nagyban is lehet űzni a vertikális kertészkedést, a függőleges megoldás szűkös városi területeken lehetővé teszi a kereskedelmi célú növénytermesztést, amire az USA-ban és Tajvanon is van példa. Ez esetben üres raktárakban, házakban és hajókonténerekben termesztenek főként salátákat és fűszernövényeket sok-sok emeletes polcrendszereken elhelyezett tálcákon – a termelők így nincsenek kitéve az időjárás szeszélyeinek.

A függőleges kertészkedés nagy előnyének tartják, hogy kiküszöbölhető a talaj és a kórokozók káros hatása. A rovarok nem tudják elérni az értékes növényeket. A talajban lévő különböző betegségek szintén megakadályozhatók, ha a növények nem vagy csak kis mennyiségben érintkeznek földdel. A termés sem találkozik a termőfölddel, így a betakarítás is egyszerűbb, és nem kell kapálni, gyomlálni, valamint a locsolás is gazdaságosabb.

Neked ajánljuk
Eltűnhet a világ legfontosabb terményei vadon élő rokonainak nagy része Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A nagyvárosokban a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli Már lehet regisztrálni a Erőművek Éjszakájára A magyar erdők az itt élő emberek egészségét szolgálják
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam