2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nébih: ne vásároljunk ismeretlen élelmiszert – főleg gyermekeknek!

Kiváltképp a kisgyermekeknek szánt termékeknél fontos a körültekintés, a tudatos vásárlói magatartás, a termék származásának és jelölésének megismerése, valamint az, hogy ismeretlen élelmiszert ne vásároljunk – figyelmeztet ismételten a Nébih. Laboratóriuma legutóbb egy gyermekeknek szánt tortában mutatott ki határérték feletti színezéktartalmat. 

Lakossági bejelentés alapján végzett próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy házi cukrászsüteményeket is hirdető internetes oldalt üzemeltető vállalkozásnál. Az elsősorban gyermekeknek készült tortában határérték feletti színezéktartalmat mutattak ki. A weboldal „házi cukrászai" nem rendelkeztek képesítéssel és engedéllyel. A vállalkozás – a hatósággal egyeztetve – azonnali hatállyal beszüntette a jogsértő tevékenységet, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott. 

A weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket.

A próbavásárlás során rendelt, előre csomagolt tortát bár hűtve szállították, de azon semmilyen jelölés sem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, továbbá a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is. A Nébih laboratóriuma a tortából több azoszínezéket is kimutatott, a narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket.

Ezeknek az élelmiszer-színezékeknek a felhasználása szigorú szabályokhoz, határértékekhez kötött. Használatukról a vásárlókat kötelező tájékoztatni, mivel az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki, és előírás „a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmeztető mondat feltüntetése is.

A Nébih ismételten felhívja a vásárlók figyelmét az engedély nélkül végzett élelmiszer-előállítás és forgalmazás élelmiszer-biztonsági kockázataira.

Az érintett vállalkozás adatai elérhetők a jogsértés listán.

Neked ajánljuk
Egyre több cég ismeri fel a klímában rejlő kockázatokat, de még nem kalkulálják ezeket a szükséges alapossággal Így készíthetünk otthon herbamézet Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam