2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tegye különlegessé kertjét a kék mézbogyóval!

A különleges gyümölcsöket a fogyasztók mindig nagy kíváncsisággal fogadják. Ilyen lehet az új bogyós gyümölcs, a kék mézbogyó is. Hazánkban termeszthető, de egyelőre a szomszédos országokban van terjedőben.

A kék mézbogyó valójában egy loncféle, latin nevén Lonicera caerula.

A loncfajok elsősorban dísznövényként ismertek, a kék mézbogyó termése viszont fogyasztható és rendkívül ízletes.

Védelme sem bonyolult, hiszen károsítóival a környező országokban egyelőre nem találkoztak. Jelentős kihívást jelenthet viszont a madarak megjelenése, hiszen nemcsak általunk, hanem általuk is kedvelt gyümölcsről van szó.

A termesztése során szem előtt kell tartani, hogy a hűvösebb klímát kedveli, éppen ebből adódik kiváló hidegtűrése is. A kinyílt virágok csak –8 Celsius-fok alatt károsodnak. Hidegtűrő képessége nem véletlen, ugyanis a kék mézbogyó hibridjei Szibériából származnak.

A piacon több fajtát is találhatunk. Egy osztrák kísérlet szerint a Boreal Blizzard a legígéretesebb fajta, hiszen ennél kiegyenlített ízvilágot tapasztalhatunk, így a fajra jellemző keserű íz édessé alakul az érés során.

Ha valaki kedveli a különlegességeket a kertjében, bátran vásároljon néhány mézbogyó növénykét otthoni felhasználásra. Arra viszont ügyeljünk, hogy a mézbogyó nem öntermékeny faj, így legalább 2, egymással „kompatibilis” egyedre lesz szükség.

Neked ajánljuk
Tényleg szuperek a távolról érkező szuperételek? Télen is lehet friss zöldfűszerünk a lakásban (videó) Az épületek emelésének nem szükségszerűen kell a természet rombolásával járnia Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: agrotrend.hu
Vissza
Hírfolyam