2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint duplájára nőtt a magyar mézfogyasztás

Míg 2010-ben az egy főre jutó éves átlagos mézfogyasztás 30 dekagramm volt, addig hét évvel később már 80 deka lett. Nyugat-Európától azonban még mindig el vagyunk maradva.

A méz itthoni népszerűsítésének köszönhetően hét év alatt több mint a duplájára nőtt a mézfogyasztás Magyarországon – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára Jászberényben, a 31. nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó megnyitóján.

Az egy főre jutó éves mézfogyasztás a 2010-ben jegyzett mintegy 30 dekagrammról csaknem 80 dekagrammra emelkedett.

Ez egy szép ugrás, még annak tudatában is, hogy Nyugat-Európában ennél jóval több mézet esznek. A magyar méhészek által előállított méz többletét „javítómézként” döntően a német, a francia és az olasz piacon kell értékesíteni.

Keretet készítenek elő a pergetéshez egy Baj közelében lévő méhészetben 2017. május 27-én
Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

Magyarország a minőségi mézben érdekelt, nem véletlenül lett élharcosa annak a folyamatnak, hogy az Európai Unió tegyen lépéseket az Európába máshonnan érkező „silány” mézek, mézkészítmények beáramlásának megakadályozására. E termékek minősége ugyanis bizonytalan, ráadásul árletörő hatással voltak a magyar mézekre.

A méhészetnek az agrárium többi ágazatához hasonlóan meg kell küzdenie a kihívásokkal, így az értékesítés gondjaival, a klímával vagy az állategészségügy nem kívánatos fejleményeivel.

Elég csak az idei „bolond tavaszra” gondolni, amely szélsőséges fordulataival nemcsak az embereket viselte meg, hanem a méhek teljesítőképességét is rontotta.

A felelős mezőgazdasági termelés és a felelős méhészkedés csak együtt lehet sikeres, ha hibázik az egyik, annak nagyon komoly következményei vannak a másik oldalon. Az elmúlt időszakban bekövetkezett, tömeges méhpusztulás okainak feltárására még folynak a vizsgálatok.

Akácméz pergetése a Baj közelében lévő méhészetben
Fotó: MTI / Bodnár Boglárka

Magyarországon mintegy húszezer méhész van, a méhészetek mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult.

A méhészetek alapterméke az akácméz, amely már hungarikumnak számít.

Magyarország évente mintegy 20 ezer tonna mézet exportál, döntő hányadát az Európai Unió országaiba. A belföldi mézfogyasztás 7-8 tonna évente.

Neked ajánljuk
Mi lenne, ha mindenki vegán lenne? Nem kell spájzolni: van elég élelmiszer A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam