2019. július 24., Kincső, Kinga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zöld bor új értelmet nyer, avagy hogyan legyünk környezetkímélő borfogyasztók

Tíz tippet gyűjtött össze a vinoport.hu annak kapcsán, hogy a borkedvelők hogyan válhatnak környezettudatosabb borfogyasztók. Legyen szó a helyi borról, a parafa dugóról, a szódáról, a biciklis bortúráról vagy arról, hogy a megnyitott palack bort nem muszáj rögtön a lefolyóba engedni.

1.) Igyunk helyi bort!

Ahogy más élelmiszerek esetében, a bornál is érdemes a helyben termeltet vásárolni. Ezzel azon túl, hogy csökkentjük a szállításból eredő környezeti terhelést, a körülöttünk működő gazdaságot is támogatjuk, ez pedig még számunkra is kedvező lehet.

2.) Gyűjtsük szelektíven a borosüveget!

A szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább terjed. Érdemes azonban utánajárni, hogy milyen módon adhatjuk le a kiválogatott szemetet. A borosüvegeket öblítsük ki, és távolítsuk el róluk a kapszula maradványát, legyen az műanyag vagy ón. Sőt még a csavarzárak alsó egységét is illik lepattintani.

Fotó: wikipedia.org

3.) És a parafa dugót is!

Bár a parafa dugók gyűjtése elsőre tömegében nem nyújt látványos eredményt, tudjuk, hogy a sok kicsi is sokra megy. A parafa dugókat tárolhatjuk egy külön dobozban, mert biztosak lehetünk benne, hogy előbb-utóbb felbukkan majd olyan ismerős, aki szívesen készítene belőle dísz- vagy használati tárgyat, de általában az óvodák is szívesen fogadják a parafa dugókat kézműves foglalkozásaikra.

Fotó: zoldsegturmix.blog.hu

4.) Fogyassz bio- vagy biodinamikus borokat!

Mind a bio-, mind a biodinamikus borok készítőire jellemző, hogy kizárólag természetes eredetű permetszereket használnak szőlőtőkéik megvédése érdekében. Ez lehet réz, kamilla, csalán vagy más készítmény. Érdemes azonban azzal is tisztában lenni, hogy több olyan borászat működik, amelyik gyakorlatilag bioszőlőt termel, azonban mivel nem veti alá magát a hivatalos engedélyezési eljárásoknak, ezt nem írhatja rá a címkékre.

5.) Ha egy pincészetnél jársz, érdeklődj arról, hogy működésükkel hogyan igyekeznek egyre környezettudatosabbá válni!

Tisztában kell lennünk azzal a hatalommal, amellyel fogyasztóként bírunk. A környezettudatosabb működéshez egy borászat több úton is eljuthat: egyrészt magától ébredhet rá ennek szükségességére, másrészt a vásárlók részéről tapasztalt érdeklődés olyan piaci igényt jelezhet számára, amely a zöldebb működés felé mozdítja el.

6.) Menj biciklivel bortúrázni!

Szerte a világban egyre több bicikliutat építenek fel, sokat közülük borvidékeken. IDE kattintva megtalálod az elzászi borút térképét, amelyen külön jelölik a kerékpáros útvonalakat. A francia borvidék nemzetközi viszonylatban az egyik legismertebb ilyen példának tekinthető. A bicikli és a bor kapcsán fontos kiemelni a mértékletesség kérdését: attól, hogy nem autót vezetünk, még ugyanúgy veszélyt jelenthetünk a közlekedésben.

Elzászi borút Fotó: alsace-wine-route.com

7.) Ne önts ki bort! Csinálj belőle jégkockát!

Ha úgy alakulna, hogy nem fogy el egy egész palack bor, de egyébként semmi baja a palack tartalmának, nem érdemes rögtön a lefolyóba engedni. Ha a bort egy jégkockatartóban lefagyasztjuk, később főzés során felhasználhatjuk, ahogy a zöldfűszerekkel vagy az alaplével is tesszük.

8.) Szóda

A nyár a fröccsszezon ideje. Mára újra közhelynek számít, hogy a legjobb fröccsöt nem ásványvízzel, hanem szódával készítik. A legtöbb igazi fröccsrajongó egyetért abban, hogy a főleg hazai viszonylatban magas ásványianyag-tartalmú vizek megváltoztathatják a fröccs ízét. Szódát pedig egyre több helyen lehet vásárolni, és az ásványvizes PET-palackokkal ellentétben visszaváltható csomagolásban árusítják.

Fotó: vinoport.hu

9.) Biciklis borkiszállítás

A biciklis futárok már megszokottak számunkra, a közelmúltban azonban elindult itthon egy biciklis teherszállító vállalkozás is, amelynek első ügyfele pont egy magyar boros webshop volt. Ha tehát azt szeretnénk, hogy a megrendelt borunk környezetkímélő módon érjen el hozzánk, érdemes utánakérdezni ennek is. (A témáról készített interjú itt olvasható.)

10.) Visszaváltós pohár

A nyár nemcsak a fröccs, de a zenei és kulturális fesztiválok időszaka is. Egyre több hazai fesztiválszervező számára válnak fontossá a zöld szempontok. Ennek keretében visszaváltható pohárral készülnek a szomjukat oltani kívánó látogatók számára, akik így csökkenthetik a kukában kikötő műanyag poharak mennyiségét.

Neked ajánljuk
Egyre olcsóbb a növényolaj, ami miatt mindennél gyorsabban pusztítják a Földet A fenntarthatóság az új trend a divatban Tojáspucolás és -tárolás tudományosan A szénadó lehet a klímaválság ellenszere? Üzenet a jövőnek
Tovább a forrásra: vinoport.hu
Vissza
Hírfolyam