2018. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Könnyű halsaláta fülledt melegben

A fülledt nyári melegben kisebb a szervezetünk kalóriaigénye, és egy-egy kisétkezést könnyen felcserélünk gyümölcsre, zöldségre, joghurtra, turmixra. De valahogy azért a főétkezéseket meg kell oldanunk, lehetőleg tápláló, gyorsan elkészíthető fogásokat szervírozva a családunknak.

Kizárólag szendvicsen nem lehet élni a nagy melegben, mert egy csomó tápanyagot megvonunk a szervezetünktől. Maradnak hát a saláták.

Szögezzük le, hogy saláta alatt nem a klasszikus retró, nyolcvanas évek hidegtáljait idéző, majonézben úszó mexikói zöldségkeveréket értjük, hanem olyan egészséges fogásokat, melyekben megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjét és rengeteg friss zöldséget találunk.

A Tudomány Kiadó Receptsarok kiadványaiban számos egészséges – az olvasók által beküldött, dietetikusok által ellenőrzött – receptet találhatnak az olvasók. Innen választotta ki a dietetikus honlap azt a két halas salátakülönlegességet, melyet a halételek rajongóinak biztosan érdemes kipróbálni a nyári szünet alatt.

A lazac és a tonhal ómega-3-ban gazdag fehérjeforrás. Az ómega-3 védi a szívünket, izmainkat, sőt még gyulladáscsökkentő hatása is van. A paradicsomban antioxidáns hatású likopin található, a fejes saláta pedig igazi vitaminbomba. A túrónak érdemes kiemelni a kalciumtartalmát, a joghurt kiváló probiotikum, a tojásban sok a D-vitamin és a B12-vitamin. A spárga folsavtartalmánál fogva védi a szívet és az érrendszer egészségét. (Egy apró megjegyzés: amennyiben már nem kapható friss spárga, a második receptnél nyugodtan használjunk helyette mirelit zöld spárgát, éppolyan finom lesz a végeredmény.)

Cukorbetegeknek, diétázóknak, testépítőknek különösen ajánlottak ezek a fogások. Egyébként mindkét recept kiválóan beilleszthető kismamák étrendjébe is, mert az ómega-3 és a folsav a magzat egészségét is védi.

Kapros lazacsaláta – Bíró Sára receptje (Receptsarok 5.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 235 kcal
Fehérje: 16 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 2 g

2 adaghoz:
80 g füstölt lazac (4 vékony szelet)
1 ek. görög joghurt
1 ek. juhtúró
2 db tojás
4 db nagy fejes salátalevél
2 db közepes csemegeuborka
6 db koktélparadicsom
egy csokor kapor

frissen őrölt bors
1 ek. olívaolaj

A tojást keményre főzzük, cikkekre vágjuk. A csemegeuborkákat felcsíkozzuk. A túrót kikeverjük joghurttal, hozzáadjuk az olívaolajat, ízesítjük apróra vágott zöld kaporral, borssal, egy kis sóval (a juhtúró általában sós). A lazacszeletek kétharmadából kapros krémmel töltött lazactekercset készítünk, a maradék lazacot felcsíkozzuk, majd a többi hozzávalóval együtt elrendezzük a salátás tányéron, frissen aprított kaporral megszórjuk, a megmaradt túrós-joghurtos krémmel tálaljuk.

Spárgás-tonhalas saláta – Kard Éva receptje (Receptsarok 3.)

1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 314 kcal
Fehérje: 18 g
Zsír: 15 g
Szénhidrát: 24 g

2 adaghoz:
1 csomag zöld spárga
8 db újkrumpli (közepes)
2 db tojás
1 db tonhalkonzerv (sós lében)
2-3 db paradicsom
5-6 db salátalevél

Az öntethez:
½ citrom leve,
2 tk. magos dijoni mustár
2 ek. olívaolaj
1 csipet só
1 csipet őrölt bors
szénhidrátmentes édesítőszer

A spárgát hajlítsuk meg, pattintsuk le a fás részét, mossuk meg. Felöntjük enyhén sós vízzel, és 3-4 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután hideg vízbe szedjük, hogy minél előbb lehűljön, és a szép zöld színe megmaradjon. Amikor már teljesen kihűlt, papírtörlőre szedjük, és hagyjuk megszáradni.

Az újkrumplit megmossuk, és egy dörzsis szivaccsal alaposan átdörzsöljük. Kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben pár perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, teljesen kihűtjük.

A tojásokat szintén pár perc alatt keményre főzzük, majd hideg vízbe tesszük, hogy minél előbb lehűljenek, majd megpucoljuk és félbevágjuk őket. A salátaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük és megszárítjuk. A paradicsomot ízlés szerint felszeleteljük.

A tonhalat lecsepegtetjük, kisebb darabokra csipkedjük. Az öntet hozzávalóit alaposan összekeverjük. Tálalás előtt egy tálba tesszük a krumplit, salátalevelet csipkedünk hozzá, majd ráöntjük az öntet több mint felét, és alaposan összeforgatjuk.

Hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot, a spárgát és a tonhaldarabokat, óvatosan összeforgatjuk. Végül ráhelyezzük a félbevágott főtt tojást, meglocsoljuk a maradék öntettel.

Neked ajánljuk
A legjobb nyári gyógyteák Nindzsát uzsonnára! 11 tanács, hogyan étkezzünk nyáron egészségesen A ruhaipar a túlfogyasztás súlyosan szennyező motorja Arcfelismeréssel védik a halak egészségét
Tovább a forrásra: cukorbetegseg-kezelese.com
Vissza
Hírfolyam