2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Termeld meg a sör hozzávalóit a saját kertedben!

Ahogyan a sörkedvelők többsége, úgy bizonyára te is elgondolkodtál már rajta, vajon mi mindenre lenne szükséged, hogy elkészíthesd otthon saját aranyitalodat. Nem kell hozzá túl sok összetevő.

A jó hír az, hogy minden szükséges hozzávalót megtermelhetsz saját kertedben, így már csak a technikai háttérre lesz szükséged, hogy összeállítsd őket kedvenc frissítőddé. A sörhöz szükséges növények remek kiegészítői lehetnek egy már meglévő kertnek, vagy akár teljesen új helyet is kialakíthatsz nekik portádon.

Sörkert, kicsit másképp

A házi sörfőzés nem sokban különbözik bármilyen más, házilag termesztett és/vagy készített étel vagy ital menetétől. Az első fontos lépés a komlófajta kiválasztása. Érdemes utánanézni a különböző alternatíváknak, hiszen mindegyikük más termesztési körülményeket követel meg, és ízük is merőben eltérhet egymástól. Ha ez megvan, utána már szabadjára engedheted ínyenc kreativitásodat, és olyan fűszerekkel és/vagy gyümölcsökkel ízesítheted sörödet, amilyenekkel csak szeretnéd.

A sörtermeléshez szükséges növények

A legalapvetőbb hozzávaló kétségkívül a komló, amely a szőlőhöz hasonlóan a kúszónövények közé tartozik, és általában rizómaként (gyöktörzs) szerezhető be. Gyors növekedés jellemző rá – egyetlen szezon alatt akár 5-6 métert is képesek nőni. Mivel évelő növényekről van szó, így a téli visszahalást követően (megfelelő körülmények között) tavasszal új életre kelnek, és folytatják a termést.

Minden komlófajtára más íz jellemző, ezek alapján pedig két kategóriába – keserű és aromás – sorolhatjuk őket. A keserű komlók sűrű, sötét, savas söröket eredményeznek, míg az aromás fajták világosabbá, illatosabbá és ízesebbé teszik a készítményeket. Néhány példa: a Willamette, a Centennial és a Cacade az aromás, míg a Nugget és a Newport a keserűbb fajtákhoz tartozik.

A komló Fotó: pixnio.com

Keserű ízesítők

Természetesen egy „sörkert” jóval többől áll, mint néhány komlóból. Ha igazán egyedivé szeretnéd tenni sörödet, akkor különféle ízesítő növényeket is érdemes termeszteni mellette. Ha a keserűbb söröket kedveled, akkor a zsálya, a máriatövis, az orvosi pemetefű, a közönséges cickafark és a muskotályzsálya mind segítenek keserűbbé varázsolni termékedet.

Aromás ízesítők

A méhbalzsam, a bodzavirág, a kamilla, a levendula, a rozmaring és a menta az aromás hozzávalók kategóriájába tartoznak. Ha az ízek megszállottja vagy, akkor a borágó, a kerti izsóp, a majoránna, a citromfű és a kakukkfű a neked való fűszernövény. Persze ezek is csak példák – érdemes többféle ízvilággal is kísérletezni, míg meg nem találod a számodra megfelelő kombinációt.

Hogyan tarts fenn egy sörkertet?

A komlókat rizómákból vagy szárdugványokból lehet felnevelni. A rizómák gyorsabban kifejlődnek, de emiatt erős támasztékra van szükségük, amire a komlóindák felkapaszkodhatnak. Ezek az indák körbetekerednek azokon a támasztékokon, amelyekre fel tudnak kapaszkodni.

A rizóma, lejjebb pedig a szárdugvány látható Fotó: sorforum.blog.hu

A komló jó vízelvezetésű, enyhén homokos összetételű talajban szeret lenni. Komlóidat tavasszal ültesd el, lehetőleg olyan helyre, amelyet a nap nagy részében közvetlen napfény ér. A gyöktörzseket egymástól 60-90 cm-re ültesd. A tavasz közepén vagy végén válassz ki három erős indát mindegyik növényen, és vágd vissza a többit. Ez a három lesz az, amelyeket bálazsineggel vagy más, erős kötözővel nevelgetsz majd tovább.

Miután az indák elérnek a támasztószerkezet tetejére, oldalindákat kezdenek el növeszteni, amelyeken később a termések jelennek majd meg. Ekkor távolítsd el a levélzet alsó 60-90 cm-ét (a talajtól felfelé mérve), hogy jobb légáramlást biztosíts növényeid számára. Ez nagyon fontos a különböző betegségek kialakulásának és terjedésének megfékezése érdekében.

Ne lepődj meg, ha az első évben csak kevés termést hoznak komlóid – ilyenkor erőforrásaik nagy részét elsősorban gyökérzetük és indáik megerősítésére használják fel, hogy a következő szezonban ezzel már ne kelljen foglalkozniuk. A kifejlett komlók 2,5-4 cm vizet igényelnek hetente. A komlókat már az első évben leszüretelheted, kiszáríthatod, majd eltárolhatod légmentesen zárható dobozokban későbbi felhasználásra.

Neked ajánljuk
Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Veszélyben lehet az állatkísérletek tilalma – Európa-szerte gyűjtik az aláírásokat Környezetvédelmi stratégiájának részeként zöldíti gépjárműflottáját a Vodafone Három év alatt harminc százalékkal csökkent a koalák száma
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam