2019. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7 jó szokás az egészségesebb életért

Hogy mi kerül az asztalra, függ a helyi adottságoktól és kultúrától, de van néhány jó tanács, amelyet a világon mindenhol érdemes megfogadni, különösen, mert egyre többeket fenyeget az elhízás – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleményében.

Az elhízás világviszonylatban 1975 óta csaknem megháromszorozódott, ami magával hozta az olyan betegségek elterjedését, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések. A globális elhízás mértékét figyelve a táplálkozási irányelvek fontosabbak, mint valaha, a FAO honlapján érhető el ezek legszélesebb gyűjteménye, több mint 100 ország helyi adottságaira és lakossági igényeire szabva. A hét legfontosabb ajánlás viszont mindenhol ugyanaz:

  1. 1. Bőségesen fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt!
  2. 2. Figyeljünk a zsírbevitelre!
  3. 3. Kevesebb magas cukortartalmú ételt és italt!
  4. 4. A sóval csak mértékletesen!
  5. 5. Ügyeljünk a folyadékbevitelre!
  6. 6. Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk!
  7. 7. Mozogjunk minden nap!
Fotó: Pixabay

A különböző országok ajánlásait böngészve számos további jó tanáccsal találkozhatunk: élvezzük az ételünket (Románia), étkezzünk családi körben (Venezuela), őrizzük meg a hagyományos receptúrákat (Benin), védjük a környezetet (Katar), osszuk meg ételünket másokkal (Costa Rica), ne főzzük túl az ételt (Németország), táplálkozzunk nyugodtan, időt hagyva az étkezésre (Magyarország).

A weboldalon további érdekességekre is rábukkanhatunk. Brazília például alternatív módon csoportosítja az élelmiszereket azok feldolgozottságától függően, és egyúttal javasolja a túlságosan feldolgozott élelmiszerek mellőzését. Néhol előtérbe helyezik a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség védelmét, és azzal együtt az élelmiszerbiztonság garantálását minden embertársunk számára.

Neked ajánljuk
Gyors klímavédelmi intézkedések szükségesek az Európában élők egészsége érdekében Nem kell kidobni! Elindult az első online adomány-ételáruház Erdő Ernő bácsi meséi 46-50. Álompatak – patakunk, mint ideális élőhely tanulmányi verseny Az öntözésfejlesztés az agrárium egyik fő kihívása
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam