2018. december 10., Judit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7 jó szokás az egészségesebb életért

Hogy mi kerül az asztalra, függ a helyi adottságoktól és kultúrától, de van néhány jó tanács, amelyet a világon mindenhol érdemes megfogadni, különösen, mert egyre többeket fenyeget az elhízás – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) közleményében.

Az elhízás világviszonylatban 1975 óta csaknem megháromszorozódott, ami magával hozta az olyan betegségek elterjedését, mint a cukorbetegség, a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések. A globális elhízás mértékét figyelve a táplálkozási irányelvek fontosabbak, mint valaha, a FAO honlapján érhető el ezek legszélesebb gyűjteménye, több mint 100 ország helyi adottságaira és lakossági igényeire szabva. A hét legfontosabb ajánlás viszont mindenhol ugyanaz:

  1. 1. Bőségesen fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt!
  2. 2. Figyeljünk a zsírbevitelre!
  3. 3. Kevesebb magas cukortartalmú ételt és italt!
  4. 4. A sóval csak mértékletesen!
  5. 5. Ügyeljünk a folyadékbevitelre!
  6. 6. Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk!
  7. 7. Mozogjunk minden nap!
Fotó: Pixabay

A különböző országok ajánlásait böngészve számos további jó tanáccsal találkozhatunk: élvezzük az ételünket (Románia), étkezzünk családi körben (Venezuela), őrizzük meg a hagyományos receptúrákat (Benin), védjük a környezetet (Katar), osszuk meg ételünket másokkal (Costa Rica), ne főzzük túl az ételt (Németország), táplálkozzunk nyugodtan, időt hagyva az étkezésre (Magyarország).

A weboldalon további érdekességekre is rábukkanhatunk. Brazília például alternatív módon csoportosítja az élelmiszereket azok feldolgozottságától függően, és egyúttal javasolja a túlságosan feldolgozott élelmiszerek mellőzését. Néhol előtérbe helyezik a természeti erőforrások és a biológiai sokféleség védelmét, és azzal együtt az élelmiszerbiztonság garantálását minden embertársunk számára.

Neked ajánljuk
Mi az az ökoszorongás? Használjuk (öko)tudatosan az okoskütyüket! Egy magyar anyuka és kislánya nyűgözte le a világhálót Újabb többezres tüntetés volt az ENSZ-klímacsúcs alkalmából Alma, a természet oltalma
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam