2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyszerű lépések a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé

Nemcsak egészségügyi szempontból érdekes, hogy mi kerül a tányérra, a gazdasági, társadalmi hatások legalább olyan fontosak, így érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen élelmiszert vásárolunk. Az alábbi útmutató segít a fenntartható, környezettudatos és etikus élelmiszer-fogyasztás kialakításában.

Míg a világon jelen pillanatban mintegy egymilliárd ember alultáplált, addig a fejlett országokban egyre nagyobb problémát jelentenek a túlsúly okozta betegségek, a megtermelt élelmiszer pedig egyre nagyobb mennyiségben landol a kukákban. A felborult egyensúly azonban megfelelő fogyasztói döntésekkel helyreállítható. Ebben nyújtanak segítséget az alábbi tippek.

Válasszuk a helyi termelőt!

Ha valóban szeretnénk ismerni az ételt, amit megeszünk, akkor csak helyi, megbízható termelőtől vásároljunk. Ez egyben arra is garancia lehet, hogy környezetbarát és etikus módszerekkel megtermelt élelmiszer kerüljön az asztalra.

Fotó: Pexels.com

Együnk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket!

Nemcsak egészségesebb és finomabb, ami a termőföldön érett be, de a környezetet is védjük, ha nem a világ másik végéről ideszállított ételekre szavazunk. Ráadásul a helyi, szezonális növények vásárlásával a helyi gazdaságot is támogatjuk.

Ne pazaroljunk!

Mindig csak annyi élelmiszert vegyünk, amennyi valóban elfogy. A feleslegesen előállított ételek feleslegesen felhasznált vizet, energiát és munkaerőt jelentenek. Tervezzük meg az étkezéseket, alkossunk kreatív recepteket a maradékok felhasználásához, és komposztáljuk azt, ami már végképp nem ehető meg!

Étkezzünk egészségesen!

Az előre csomagolt, tartósítószerekkel, adalékanyagokkal és ízfokozókkal megbolondított ételek helyett válasszuk a friss termékeket! A vegyszermentességgel a környezetünk és mi is jól járunk.

Fotó: Pexels.com

Támogassuk az etikus termelőket!

Amennyiben fontosnak tartjuk, hogy az elfogyasztott élelmiszereinket ne kizsákmányolással és környezetromboló módszerekkel termeljék meg, úgy támogassuk az olyan kezdeményezéseket, melyek ezek ellen küzdenek! Nemcsak a személyes részvétel vagy a pénzadomány segíthet, hanem sokszor elég akár csak egy aláírás is.

Fedezzük fel újra az elfeledett zöldségeket!

A FAO kutatása szerint a Föld genetikai állományának 75 százaléka már eltűnt, 2050-ig pedig a még meglévő is a kétharmadára csökken, amiről a monokultúrás növénytermesztés is tehet. Preferáljuk a ritkább növényeket a bevásárlásnál vagy a veteményezésnél! Krumpli helyett válasszuk a csicsókát, málna helyett pedig főzzünk szörpöt somból!

További hasznos tippek az alábbi linken találhatók.

Neked ajánljuk
Hamarabb indul az idei medvehagymaszezon 10 konyhai élelmiszer, amely jobb, mint a gyógyszerek – 2. rész Európát is elérték az afrikai klímaváltozás kihívásai Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam