2019. augusztus 22., Menyhért, Mirjam
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Filléres szuperélelmiszer a magyar konyhából

Amikor meghalljuk, hogy superfood, akkor drága és bonyolult élelmiszerekre gondolunk, pedig a magyar boltokban fillérekért beszerezhetünk belőle. A magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga a túró, ami a tej összes hasznos tulajdonságával rendelkezik, ezért akár napi szinten is érdemes beépíteni az étrendbe.

A magyar táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® szerint naponta fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene elfogyasztanunk, mert számos értékes tápanyagot – fehérjéket, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat – tartalmaz, amelyekre a szervezetnek szüksége van. A fogak és a csontok épségéhez nélkülözhetetlen kalcium például ebből az élelmiszercsoportból hasznosul a legjobban.

Ráadásul, ha a túrót a piacon vásároljuk, akkor a környezetünkért is sokat tehetünk, hiszen ezzel támogatjuk a kistermelőket, és a műanyag csomagolás környezetkárosító hatását is elkerülhetjük.

Fotó: Pexels.com

A túró szuperélelmiszer a javából. Sovány változatában több a kalcium, mint a félzsíros és zsíros fajtákban. 10 deka félzsíros túró pedig majdnem kétszer annyi fehérjét tartalmaz, mint 1 pohár (2,5 dl) tej. Ráadásul a tejcukortartalma 20-40 százalékkal kevesebb, mint a tejé, ezért az esetek többségében a túrót laktózérzékenyek is fogyaszthatják, bár a fogyasztható laktóz mennyisége egyéni tolerancia kérdése. Tejcukortartalma egyébként még a joghurtnál, kefirnél is alacsonyabb. A tehéntúró fogyasztása alacsonyabb energia- és zsírtartalmának köszönhetően előnyösebb, mint a zsíros juhtúróé. Emellett sokoldalúan felhasználható, édes, sós vagy éppen savanykás ízű ételekben.

Neked ajánljuk
A barna banán finom banán Levegőből élelmiszert? Ezért nem szabad kidobni a sárgarépa zöldjét! Mesehősök és műanyag szörnyek – újra Szamárfül fesztivál Dániában készült felvételekkel illusztrálta a norvégiai „bálnamészárlást” a brazil elnök
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam