2021. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jön a környezetbarát hús, zöld utat kapott a Lehetetlen Hamburger

Az Impossible Foods (Lehetetlen ételek) nevű, amerikai cég több évig dolgozott azon, hogy a hagyományos húshoz megszólalásig hasonló húspótlót találjon. Kísérleteiket nemcsak siker koronázta, de vegán hamburgerhúsukat immár az amerikai Élelmiszerfelügyeleti Hivatal is biztonságosnak nyilvánította.

Környezetbarát hús

A Lehetetlen Hamburgert abból a vágyból született, hogy környezetbarátabb megoldást találjanak a táplálék-előállításra. Az állattenyésztés hatalmas erőforrásokat emészt fel, nagy földterületet, sok takarmányt és sok vizet igényel, emellett a gépek üzemeltetéséhez szükséges kőolaj mennyiségét is figyelembe kell venni. A növényi alapú étkezés tehát sokkal gazdaságosabb, mint az állati, ahogyan erre Bill Gates is felhívta a figyelmet, de az ember nehezen mond le a húsról. Bár többféle húspótlót is lehet kapni a tofutól a szejtánig, egyik sem adja vissza a hús ízét és állagát.

Fotó: facebook.com/ImpossibleFoods

A mágikus molekula

Az Impossible Foods csapata öt évet töltött a laboratóriumban, hogy feltárja a minden igényt kielégítő húsutánzat titkát, mely minden szempontból hasonlít a valódira. Így sikerült izolálniuk a hem-fehérjét, mely például a vörösvértestekben is megtalálható, és a hús ízéért is felelős. Ez a kulcsmolekula ugyanakkor nemcsak a húsban, hanem egyes növényekben, például a szójában is megtalálható. A szójagyökérből készült növényi hem a Lehetetlen Burgernek kevesebb mint két százalékát teszi ki, emellett gabona- és krumplifehérje, kókuszolaj és különböző vitaminok találhatók az innovatív ételben.

Fotó: facebook.com/ImpossibleFoods

Nincsenek mellékhatásai

A cég még 2014-ben küldte el bevizsgálásra az ételt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatalának (FDA), mely aggodalmának adott hangot a csodamolekulával kapcsolatban, attól tartva, hogy a burgerben nagy mennyiségben található, szójából származó leghemoglobinnak káros hatásai lehetnek. A szója gyökerét ugyanis jellemzően nem használják emberi fogyasztásra. Az Impossible Foods ezért patkányokon tesztelte az ételek biztonságosságát, és az eredményeket látva az FDA hivatalosan is biztonságosnak nyilvánította a készítményt.

Neked ajánljuk
Tényleg szuperek a távolról érkező szuperételek? A fenntartható divat is főszerepet kapott a Seoul Fashion Weeken Drága lesz a fenyő, de a műanyag nem jó alternatíva Elválnak a felmelegedés miatt a hűségükről ismert albatroszpárok? (videóval) Új eszköz segíti a természet helyreállításán fáradozókat
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam