2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így lehet környezetbarát a konyha

A konyhában az egyik legnagyobb probléma a műanyagok áradata, hiszen a legtöbb bolti áru  plasztikcsomagolásban érkezik, majd hulladékként végzi a szemetesben. Azzal is sokat tehetünk, ha szelektíven gyűjtjük a szemetet, de még jobb lenne, ha minél kevesebb műanyag kerülne be háztatásunkba, tippjeink ebben segítenek.

Mekkora a probléma?

Világszerte óriási problémát okoz az élelmiszerek műanyag csomagolásának hulladékként való megjelenése. Európában évente több mint 30 kg műanyag csomagolóanyagot dobunk ki fejenként, miközben a tengerpartokon felgyülemlő szeméthalmok több mint 85%-a műanyag, azon belül is főként egyszer használatos csomagolás. Ezek a számok ijesztőek, de a komor valósággal a közvetlen környezetünkben is találkozhatunk.

Elég, ha a vásárlás végén a pénztárnál sorban állva jobban végignézünk a kosarunkon, egyből láthatjuk, milyen sok felesleges csomagolóanyaggal fogunk hazatérni.

Szintén aggasztó lehet, ha ilyen szemmel vizsgáljuk a hűtőt, ugyanis sokszor nem is igazán az élelmiszereket, hanem főként azok csomagolását hűtjük. A probléma tehát óriási, de rengeteg apró lépés van, amit mi magunk is megtehetünk a helyzet javításának érdekében.

Mondjunk nemet a zacskókra!

A piacon és a szupermarketben is ipari mennyiségű műanyag zacskóval találkozhatunk a zöldségek és gyümölcsök mellett, hogy fajta szerint külön csomagolva vihessük haza a megvásárolt portékát. De ha jobban belegondolunk, ez nem csak teljesen felesleges, de rendkívül környezetszennyező is. Semmi bajuk nem lesz a narancsoknak, ha közvetlenül az alma, a krumpli és a hagyma mellett utaznak a táskánkban hazáig. Hagyjuk a boltban a zacskókat!

Fotó: Unsplash.com

Hanyagoljuk az ásványvizet

Mérhetetlen mennyiségű műanyagszemetet termelünk, ha másfél literes kiszerelésű ásványvizet fogyasztunk naponta. Bár Magyarország legnagyobb részén teljesen iható minőségű a csapvíz, sokan mégis ódzkodnak ettől. A zsugorfóliába csomagolt ásványvizes palackok pocsékolása helyett azonban sokkal inkább környezetbarát módon járunk el, ha beszerzünk valamilyen vízszűrőt: a kancsótól a csapra szerelhető filterig számos jó megoldás létezik, mindenféle árkategóriában.

Irodai ebéd? Főzzünk inkább otthon!

Ritkán kerül elő a környezetszennyezés kapcsán ez a szempont, de az irodai ebédek valójában rengeteg szemetet termelnek. Széles körben népszerű az ételrendelés, de akár egyszeri, akár több hétre előre beregisztrált kiszállítós ebédről van szó, azok rendszerint eldobható műanyag csomagolásban érkeznek. Sok más szempontból is jobban járunk, ha inkább előző este otthon főzünk valamit, amit másnap a saját, többször használatos műanyag dobozunkban szállítunk a munkahelyünkre.  

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam