2020. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ennyi műanyagot fogyasztunk el egy étkezés során

A szálló por nemcsak allergiát okoz, hanem egyéb egészségügyi kockázatai is lehetnek a mikroműanyagok miatt. Miközben azon aggodalmaskodunk, hogy milyen sok műanyag kerül a tengerekbe, arról meg is feledkeztünk, mekkora mennyiségű műanyagot fogyaszthatunk el mi magunk.

Bizonyára sokan hallottak már róla, hogy az otthonunkban lévő szálló por nagy részét elhalt bőr képezi, de ez egy mítosz. A Live Science szerint a por homokból, rovarhulladékból, lisztből (főként a konyhában) és természetesen jó sok más szennyeződésből áll.

Fotó: Pixabay

A por receptjéhez viszont most egy új összetevőt is hozzáadhatunk: a mikroműanyagot. Ezek olyan apró, szemmel nem látható szálak, amelyek nagyobb műanyagtárgyakból válnak le.

Egy friss kutatás szerint minden egyes alkalommal, amikor leülünk étkezni, több mint száz mikroműanyag-részecske hullik az ételünkre a szálló porral.

Az IFL Science cikke szerint a tudósok eredetileg össze szerették volna hasonlítani, hogy mennyi műanyag található egy kagylóban, és mennyi a háztartásban elfogyasztott ételekben. Így kapták az eredményt, hogy a kagylóban kevesebb mint két műanyagszál található. A következtetés pedig az, hogy jóval több műanyagrészecske száll körülöttünk a levegőben, mint amennyit megemésztünk a tengeri ételek fogyasztásával.

Fotó: Pixabay

Azt is kiszámolták ugyanakkor, hogy mennyi mikroműanyag kerül a tányérunkra egy-egy étkezés során. Ehhez ebédidőben három különböző lakásban ragadós porcsapdákat állítottak Petri-csészékben. Húsz perc alatt 14 műanyagszál volt már az ételeken. Ebből következtették ki, hogy ebéd közben 114 műanyagszálat fogyaszthatunk el, azaz évente 13 713 és 68 415 között, függően az étvágyunktól.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ennek milyen hatásai vannak az ember egészségére, de bizonyított tény, hogy a műanyagok olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, amelyek elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethetnek.

A kutatás megállapításai meghökkentők, de talán ösztönöznek bennünket arra, hogy visszavegyünk a műanyagok vásárlásából.

Neked ajánljuk
Tarol a mélyhűtött pizza fogyasztása Magyarországon Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Robotok vehetik fel a harcot a tengereket elborító plasztikkal ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam