2019. augusztus 18., Ilona
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az étrend, amely a világörökség része, a legegészségesebb is

A mediterrán étrendet, amely 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára, azaz a világörökség részévé nyilvánították, a világ egyik legegészségesebb étrendjeként tartják számon a táplálkozástudósok, és emberek milliói szerint a legfinomabb mind közül.

A Földközi-tengertől távolabb is sok konyhában népszerű és egyre növekszik az érdeklődés e táplálkozási mód iránt, hiszen

a mediterrán táplálkozást folytató népek körében a legmagasabb a várható élettartam.

A mediterrán diétának évezredes hagyományai vannak. A régió változatos és sokszínű, civilizációk bölcsője, vallások keresztútján fekvő, eseménydús történelmi múltú, geostratégiailag fontos terület, tele természeti erőforrásokkal.

Régen úgy tartották, hogy a mediterrán világ határa ott húzódik, ahol még megterem az olajfa.

A legáltalánosabban elfogadott nézet szerint azokat az országokat sorolják ide, amelyek a Mediterráneummal, azaz a Földközi-tengerrel határosak. Az északi térséghez tartozik Olaszország, Görögország, Franciaország déli része, Spanyolország, Monaco, Portugália, Málta, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Montenegró, Szlovénia. A keletihez tartozik Ciprus, Törökország, Szíria, Libanon, Izrael, Jordánia, a Gázai övezet, míg a déli térség foglalja magában Marokkót, Algériát, Tunéziát, Egyiptomot, Líbiát. Bár Portugáliának nincs mediterrán tengerpartja, azonban a kulturális és környezeti jellegzetességei miatt mégis mediterrán országként definiálják.

A mediterrán étrendnek része a „földtől az asztalig" szemlélet.

Ehhez tartozik a növénytermesztés, a betakarítás, a halászat, az állattenyésztés, a feldolgozás, az elkészítés, valamint az ételek elfogyasztásának mikéntje, hagyománya.

Sajtos pizza salátával Fotó: maxpixel.net

A mediterrán étrend egy gyűjtőfogalom, több változata létezik, ahogyan a Földközi-tenger medencéjében élő népek kultúrája, hagyományai, szokásai, vallása és életmódja is különböző.

Más összetételű a termőtalaj, különbségek vannak a növénytermesztés, az állattenyésztés és az ételkészítés technikái között, továbbá a táplálkozási szokások is eltérnek.

Nemcsak nemzetenként vannak különbözőségek, hanem országokon belül is. A térség sokszínű étkezési kultúrája mellett a mediterrán táplálkozás jellegzetes és meghatározó vonásai minden helyi változatban jelen vannak. A mediterrán stílusú diéta alapja a növényi eredetű táplálékok bősége, a nagy mennyiségben fogyasztott teljes kiőrlésű gabonatermékek, zöldség- és gyümölcsfélék, valamint elengedhetetlen összetevő az olívaolaj.

Az étrendben rendszeresen szerepelnek hüvelyesek, olajos magvak és fűszernövények.

A mediterrán népek mérsékeltebben fogyasztanak tejet, tejtermékeket, előnyben részesítik a szárnyas húsokat a vörös húsokkal szemben, valamint gyakran kerülnek halak és a tenger gyümölcsei az asztalukra. A mediterrán diétának szerves része még a rendszeres, de mértéktartó borfogyasztás is.

A mediterrán típusú táplálkozásban szezonálisan elérhető hagyományos, helyi termékek, a változatosság és a fenntartható, környezettudatos élelmiszerfogyasztás szerepelnek.

Az olaszországi IRCCS Neuromed Intézményben végzett tanulmány kimutatta, hogy
az a diéta, amely zöldségekben, diófélékben és olajokban gazdag,

37%-kal csökkenti a szívbetegségekből eredő korai halálozások számát.

A mediterrán konyha alapanyagai

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás a mediterrán országokban többszöröse a hazai fogyasztásnak. A mediterrán táplálkozás igazán színes, átvitt értelemben és a szó szoros értelmében is. A hüvelyesek mellett gyakran szerepel cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, fokhagyma, olajbogyó, spenót, articsóka és spárga a menüben. A Földközi-tengernél élők kedvelik a kesernyésebb ízű salátaféléket, előszeretettel fogyasztják a radicchiót, a cikóriát, az endíviát és a rukkolát.

Fotó: maxpixel.net

A zöldségeket leggyakrabban nyersen, salátának elkészítve fogyasztják, főleg olívaolajos öntetekkel.

Közkedvelt elkészítési mód a grillezés és a rövid ideig tartó párolás, melynek során csak roppanósra, ahogyan az olaszok mondják, „al dente" (fogkeményre) készítik a zöldségeket. A hőkezelés miatti tápanyagveszteség így minimálisra csökkenthető.

Neked ajánljuk
Kitiltotta a marhahúst campusáról egy londoni főiskola Riasztó kép a bébiételekről – a WHO inkább az anyatejet ajánlja Ez lenne a hosszú élet titka? Környezetbarát startupokkal is dolgozik az IKEA Életveszélyes a lébényi erdő
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam