2020. február 24., Mátyás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tevetejből készítenek csokoládét

Tavaly novemberben az indiai tejfeldolgozó cég, az Amul bemutatta első, tevetejjel készült termékét. Az emberek tévesen hitték, hogy a tevetejes csokoládénak kellemetlen az íze és gyorsan megromlik.

Az alapanyag a Pakisztánnal határos Gudzsarat állam egyik száraz régiójából származik a tevepásztor nomád rabari törzstől, akik fogyasztják ugyan az állatok tejét, de úgy gondolták, tilos eladniuk. Amint a Hindustan Times beszámol róla, az Amul meggyőzte őket, hogy adják el a helyi tejpiaci szövetkezetnek a tejet, és az így nyert bevétel révén fenntarthatják hagyományos életmódjukat.

A tevetej azonban sósabb, mint a tehéné, ezért ki kellett találni a megfelelő receptet a csokoládé elkészítéséhez. A lap tudósítása szerint néhány hónap alatt kialakult a csoki vevőköre Indiában.

A tevetej népszerűsítése az ezredfordulón kezdődött. Ilse Kohler Rollefson német antropológus, aki akkor már 20 éve Indiában élt, és radzsasztáni pásztorok számára nonprofit alapot hozott létre, az elsők között próbálta rávenni a pásztorokat a tej értékesítésére. A fejlődés azonban lassú volt.

„Meg kellett küzdeni a hagyományokkal, azzal a babonával, hogy a tevetejet nem szabad eladni” – mondta, hozzátéve, hogy ráadásul a közösségen kívül senki sem értékelte a tevetejet. Az emberek tévesen hitték, hogy kellemetlen az íze és gyorsan megromlik. Azóta viszont már van tevevaj és tevetejjel készült fagylalt is Radzsasztánban.

Neked ajánljuk
A napelemeket sem kíméli a koronavírus Van még hova zöldülnie a magyar ingatlanpiacnak Veszélybe kerülhet az új lakások használatbavétele Dübörögnek a cselekvésre tüzelő ütemek A műanyagok újrahasznosítása nem is olyan egyszerű
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam