2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tevetejből készítenek csokoládét

Tavaly novemberben az indiai tejfeldolgozó cég, az Amul bemutatta első, tevetejjel készült termékét. Az emberek tévesen hitték, hogy a tevetejes csokoládénak kellemetlen az íze és gyorsan megromlik.

Az alapanyag a Pakisztánnal határos Gudzsarat állam egyik száraz régiójából származik a tevepásztor nomád rabari törzstől, akik fogyasztják ugyan az állatok tejét, de úgy gondolták, tilos eladniuk. Amint a Hindustan Times beszámol róla, az Amul meggyőzte őket, hogy adják el a helyi tejpiaci szövetkezetnek a tejet, és az így nyert bevétel révén fenntarthatják hagyományos életmódjukat.

A tevetej azonban sósabb, mint a tehéné, ezért ki kellett találni a megfelelő receptet a csokoládé elkészítéséhez. A lap tudósítása szerint néhány hónap alatt kialakult a csoki vevőköre Indiában.

A tevetej népszerűsítése az ezredfordulón kezdődött. Ilse Kohler Rollefson német antropológus, aki akkor már 20 éve Indiában élt, és radzsasztáni pásztorok számára nonprofit alapot hozott létre, az elsők között próbálta rávenni a pásztorokat a tej értékesítésére. A fejlődés azonban lassú volt.

„Meg kellett küzdeni a hagyományokkal, azzal a babonával, hogy a tevetejet nem szabad eladni” – mondta, hozzátéve, hogy ráadásul a közösségen kívül senki sem értékelte a tevetejet. Az emberek tévesen hitték, hogy kellemetlen az íze és gyorsan megromlik. Azóta viszont már van tevevaj és tevetejjel készült fagylalt is Radzsasztánban.

Neked ajánljuk
Gyerekekkel is elkészíthető hófehér karácsonyfadíszek szódabikarbónából Lengemesék újra a mozikban Barátságos fényben minden más Tovább szigorították az ivóvízminőségre vonatkozó követelményeket Intsünk búcsút természetesen a vízkőnek!
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam