2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ egyik legritkább sörfajtáját veszélyezteti a klímaváltozás

Az emelkedő hőmérséklet veszélyezteti a belgák savanykás lambic sörét, állítják a környezettudósok és Belgium egyik vezető kézműves sörének gyártói. A Brüsszel és a tőle délre eső Pajottenland tartomány hőmérsékletváltozásait vizsgáló tanulmány kétségeket vetett fel a lambic sör jövőjét illetően, melyet csak ebben a tartományban főznek.

A lambic különlegessége, hogy nyílt levegőn érlelik, így érintkezhet a vadélesztőkkel, illetve a levegőben lévő őshonos baktériumokkal. A készítése a -8 és +8 Celsius-fok körüli éjszakai hőmérsékletre támaszkodik, melynek segítségével le tud hűlni, illetve megtörténik a beoltás.

A hagyományos főzési időszak októbertől áprilisig tart. Az ennél később készült sört a belgák a „bezomerd” jelzővel illetik, ami szó szerint azt jelenti, hogy „túl sok nyarat kapott”. (Nyáron ugyanis nem kedvezők a feltételek ennek a sörfélének a készítéséhez, a levegőben túl sok olyan mikroorganizmus van, mely tönkreteheti a sört – a szerk.)

A Cantillon sörfőzde számtalan lambic sörének egyike
Fotó: cantillon.be

Miután lehűlt, a lambic sör fahordókba kerül, ahol a fában élő mikroorganizmusokkal kerül kapcsolatba. A tökéletes hőmérséklet az érlelésre 25 fok alatt van, efölött olyan baktériumok kerülhetnek az értékes nedűbe, melyek tönkreteszik azt.

Egy közös kutatás, melyben Mark és Asa Stone klímakutatók, Adam Harbaugh sörkutató a Lambic.info oldaltól, illetve a brüsszeli Cantillon sörfőzde vett részt, rámutatott, hogy ez a sörfőzésre alkalmas időszak az 1900-as években még 165 nap volt, mára azonban 140 napra zsugorodott.

A hőmérsékleti változások miatt ugyanis az idény kezdete késő őszre tolódott és idejekorán, már kova tavasszal véget is ér.

Attól tartanak, hogy a főzésre alkalmas napok száma tovább fog csökkenni és a 2015-ös évhez hasonló katasztrófa is bekövetkezhet: abban az évben a sört ki kellett dobni, mivel túlságosan meleg volt az időjárás.

Mark Stone, az Új-Mexikói Egyetem Tűrőképesség Intézetének igazgatója szerint

„a klímaváltozás hatásai fokozatosan jelennek meg, amíg el nem jutnak egy bizonyos pontra. Az eredményeink azt mutatják, hogy a Cantillon változásokat tapasztal a főzési körülményekben.

Ahhoz, hogy ne lépjenek át egy bizonyos küszöbértéket, olyan változtatásokra lesz szükség a sörfőzési gyakorlatban, ami kívül esik a hagyományos gyakorlataikon.”

„A hagyományos lambic sör készítését fenyegető klímaváltozás a Cantillonnál egy nagyobb problémát jelez. A hatását azonban csak akkor fogjuk felismerni igazán, amikor az túljut egy bizonyos határértéken. Az alkalmazkodást célzó stratégiák pedig gyakran súlyosbítják a problémákat, miközben csak késleltetik az elkerülhetetlent.”
A Cantillon, mely 400 ezer üveg savanyú sört gyárt évente, már megkongatta a vészharangot: a jövőben veszélybe kerülhet ennek a különleges nedűnek az előállítása.

Jean Van Roy, a Cantillon tulajdonosa azt nyilatkozta a Brussels Beer City blognak, hogy ha mesterségesen hűtené le a cefrét, az megváltoztatná a sör ízét.

„Ha a jövőben minden szezonban szembekerülnék ezzel a problémával, az anyagilag nagy nehézséget jelentene, így valamit változtatnunk kellene. Azonban ezt nem szívesen tenném… vagy még északabbra kéne költöztetni a főzdét, Dániába vagy Svédországba, még nem tudom.”

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A fenntarthatóság jegyében visszavásárolja a használt gyerekbútorokat az IKEA Mi legyen egy nap a tányérodon A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja Mennyi víz van a Földön? (videó)
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam