2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Teleltesd át a paprikád!

Nagyon egyszerű trükköt mutatunk most meg nektek. Ha eddig azt hittétek, hogy a paprika csakis egynyári növény lehet, akkor tévedtetek. Tanuljátok meg ti is, hogyan teleltethetitek át a paprikát, és hogyan lesz sok éven keresztül termő!

Sokáig úgy voltam a paprikával, hogy nem bajlódtam vele, nem is gondolkoztam azon, hogy teleltessem vagy ne. 5-6 évvel ezelőtt azonban gondoltam egyet, és megpróbáltam megmenteni a növényt. Meglepődtem kicsit, mivel sikerült, és képzeljétek, még azóta is megvan, és minden évben termés is van rajta! Nem nagy fortély egyébként az egész.

A paprika valóban több évig nevelhető, és az idősebb növény még több termést is hoz. Összegyűjtöttem a leghasznosabb tanácsokat, valósítsátok meg, higgyétek el, megéri!

A legtöbb hobbikertész egynyári növényként tekint a paprikára. Az egynyári kifejezés annyit jelent, hogy a növény csírázik, majd virágzik, termésérés után pedig elpusztul, mindössze egy év időtartama alatt.

A paprika azonban más, nem kell mást tennünk, csak egy kicsit odafigyelni rá télen is, és máris elértük, hogy egynyári növényből több évig termő növényt hozzunk létre.

Kísérletezzünk nyugodtan valamelyik fajtával, teleltessük át, így hatalmas előnyhöz juthatunk a következő idény kezdetén, jelentősen meghosszabbítva a paprika vegetációs időszakát is.

Mi kell a paprika teleltetéséhez?

Télen nem fog termést hozni a paprika, ha a lakást választjuk teleltetésre.

Ha szeretnétek, hogy télen is legyen paprika, akkor melegházat javaslok, mivel a termésre forduláshoz szüksége van a paprikának megfelelő hőmérsékletre, fényre és páratartalomra.

Ezzel nem azt mondom, hogy a lakásban nem telel át a paprika, és nem éli túl, hanem azt, hogy a téli időszakban nem fog termést hozni.

Az első lépés nem annyira meglepő, hozzuk be a növényt a lakásba. Szedjük le az összes paprikát róla, ha megérett, ha nem. Cserépbe ültessük be a növényt, termőközegnek elegendő a palántaföld. A növény leveleit tisztítsuk meg. Fontos, hogy nézzük át őket, nehogy tetvesek legyenek.

Vízpermettel mossuk le a növényt, így a rejtőző kártevőktől is megszabadulhatunk. Ha ezzel megvagyunk, keressük meg a megfelelő helyet a lakásban.

Hűvös, száraz helyre van szükségünk, 12-14 Celsius-fok közötti hőmérsékletre. Fényre nincs szükség teleltetéskor, egy ablakhoz közeli hely tökéletesen megfelel a növény számára.

Előbb-utóbb magunktól is észrevesszük, de azért most elmondom: teleltetés során a paprika sokkal kevesebb vizet igényel, mint a meleg nyári napokban.

Elegendő lesz 2-3 hetente meglocsolnunk, figyeljünk arra, hogy ne álljon vízben a növény, de ne is hagyjuk kiszáradni!

Ha mindennel megvagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint figyelni. A növény levelei lassan elkezdenek majd elhalni, de ne ijedjünk meg semmiképpen, és ne dobjuk ki a növényt, ugyanis ez a jelenség teljesen normális ilyenkor. Ahhoz lehet ezt hasonlítani, mint amikor a fák nyugalmi állapotba kerülnek. Ugye tudja mindenki, hogy a fák levelei is lehullanak ősszel? A paprikával sincs ez másképpen.

Ha a levelek leszáradtak, visszametszhetjük az ágait. Pár nagyobb, Y alakú hajtást hagyjunk meg, az Y felső két szára 4-6 centiméter hosszú legyen. Ezzel el is távolítottuk az elhalt leveleket, a növény pedig kevésbé lesz kitéve a kártevők támadásainak. Tavasszal pedig jönnek majd az új hajtások.

Április vége felé költöztessük át a növényt egy melegebb helyre, térjünk vissza a gyakoribb öntözéshez is, de ne öntözzük túl a növényt semmiképp.

Nem kell sokat várnunk, a növényünk hálás lesz, és ha minden jól sikerült, akkor megjelennek az új hajtások is.

Érdemes megpróbálni, bár a siker nem garantált, mivel sok fajta létezik, ahol eredménytelen volt az eljárás, ahol viszont sikerült, ott rekordtermés lett, úgyhogy azt mondom, hajrá, mindenkinek!

Szélesi Ferenc, főkertész

Neked ajánljuk
Mi legyen egy nap a tányérodon Őszi teendők: komposztálás, mulcsolás és megelőzés Galaktikus geográfia a Csillagok háborúja mintájára (letölthető könyv) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: agraroldal.hu
Vissza
Hírfolyam