2020. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ökolábnyomunk csökkentésének legegyszerűbb módja

A növényi étrend valószínűleg a legjobb módja annak, hogy a környezeti terhelésünket csökkentsük. Bár az elfogyasztott kalóriák mindössze 18%-át teszik ki a húsalapú élelmiszerek, a mezőgazdasági területek 83%-át állattenyésztésre használjuk.

A Science folyóiratban 2016-ban publikált tanulmány egy kiterjedt adatbázist hozott létre, mely 119 ország 40 000 farmjának adatait tartalmazza, a 40 leggyakrabb fogyasztott élelmiszerre nézve, melyek az összes elfogyasztott táplálék 90%-át teszik ki. Az élelmiszerek teljes környezeti hatását, a farmtól a tányérig megtett útját tanulmányozták, így a földhasználatot, a klímaváltozással összefüggésbe hozható kibocsátásokat, az édesvíz-felhasználást, a vízszennyezést (eutrofizáció) és a légszennyezést (savasodás) is figyelembe vették.

„A növényi étrend valószínűleg a legjobb módja annak, hogy a környezeti terhelésünket csökkentsük, nem csak az üvegházgázok tekintetében, de a globális savasodás, az eutrofizáció, a földhasználat és az édesvízhasználat tekintetében is”

– mondta Joseph Poore (University of Oxford, UK) vezető kutató. „Jóval nagyobb hatása van, mint ha kevesebbet repülnénk, vagy elektromos autót vásárolnánk”, hiszen ezek mindössze az üvegházgázok kibocsátását csökkentik.”

A brazil Amazóniában a szarvasmarha-legelők az erdőirtás, az elpusztult földek mintegy kétharmadát fedik le Fotó: National Wildlife Federation / Rachel Kramer

A kutatás szerint a hús és a tejtermékek elhagyásával a globálisan mezőgazdálkodásra fordított terület mérete több mint 75%-kal csökkenthető lenne – ez az Egyesült Államok, Kína, az Európai Unió és Ausztrália együttes területével egyezik meg – amellett, hogy a világ népességének élelmezése megoldott lehetne. A természetes területek mezőgazdasági területekké alakítása a jelenlegi tömeges kihalások fő oka.

„A mezőgazdasági szektor rengeteg környezeti probléma okozója” – mondja Joseph Poore. „Valójában az állati eredetű termékek azok, amelyek ezek nagy részéért felelősek. A fogyasztásuk elhagyása sokkal több környezeti előnnyel jár, mint a fenntartható hús- és tejtermékek vásárlása.”

A kutatás a különböző előállítási módok közötti nagy eltérésekre is rámutatott az egyes élelmiszerekre vonatkozóan.

Például az erdőirtással létrejött területeken tartott húsmarhák tenyésztése 12-szer annyi üvegházgáz-kibocsátással és 50-szer annyi földhasználattal bír, mint a természetes legelőkön legeltetett állatoké.

Ugyanakkor, ha a marhahúst növényi fehérjékkel, mint pl. a borsóval hasonlítjuk össze, a különbség óriási: még a legkevésbé környezetterhelő marhahús előállítása is 6-szor annyi üvegházgáz-kibocsátással és 36-szor annyi földhasználattal jár.

Poore szerint a farmok eltérő környezetterhelése az ártalmak csökkentésre is alkalmat ad, anélkül, hogy a világ teljes népességének azonnal tisztán növényi étrendre kellene váltania.

Ha a legnagyobb ökolábnyomú húst és tejtermékeket növényi élelmiszerekkel kiváltanánk, még mindig az összes hús és tejtermék elhagyásával járó előnyök 2/3-át élvezhetnénk.

A tanulmány egyik meglepetése az édesvízi haltenyésztés magas környezetterhelése volt, mely az elfogyasztott édesvízi halak 2/3-át adja Ázsiában és 96%-át Európában, és melyet eddig relatíve környezetbarátként tartottunk számon. „A halak ürüléke és a nem elfogyasztott táp a tó alján összegyűlik, ahol az oxigénhiány következtében beindul a metántermelés, mely egy jelentős üvegházgáz” – mondta Poore.

Fotó: pixabay.com

Professzor Tim Benton (University of Leeds, UK) szerint „ez egy igazán hasznos tanulmány. Hatalmas mennyiségű adatot gyűjtött össze, melyek még megalapozottabbá teszik a következtetéseket. Mind az élelmiszereink előállítása, mind a fogyasztásuk, mind pedig az élelmiszer-pazarlás fenntarthatatlan globális szempontból. Ha az egyre nagyobb arányú elhízásra gondolunk, az étrendünk megváltoztatása – kevesebb állati eredetű termék és több zöldség és gyümölcs fogyasztása – mind a saját egészségünk, mind a bolygó egészsége szempontjából rendkívüli potenciállal bír.”

Neked ajánljuk
Mi lenne, ha mindenki vegán lenne? Mi lenne, ha mindenki vegán lenne? Svédasztalként szemezgetnek a legelőről a szarvasmarhák Az egyetemek is csatlakoznak az Európai Hulladékcsökkentési Héthez A napenergia a legolcsóbb energiaforrás
Tovább a forrásra: veganallatvedelem.hu
Vissza
Hírfolyam