2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így nevelj kifogyhatatlan fokhagymaültetvényt otthon!

Főzés közben a fokhagyma illata betölti az egész konyhát. Hogyan jussunk hozzá a legfinomabb fokhagymához, ehhez a jól kipróbált és közismert immunerősítő szuperételhez? Termesszük otthon!

Miért ültess fokhagymát?

A fokhagyma áldásos hatásainak száma végtelen. Az csak egy dolog, hogy valószínűleg mindenki kedvenc ételeiben főszerepet kap, de egészségünkre is előnyösen hat. Az otthon termesztett fokhagyma éppen ezért mindig jól fog jönni.

A fokhagyma jól kipróbált és közismert immunerősítő szuperétel.

Kutatások kimutatták, hogy azok, akik naponta szednek fokhagyma étrendkiegészítőt, 63%-kal csökkenthetik a megfázás, az influenza esélyét. A fokhagyma a Staphylococcus okozta makacs fertőzések kezelésében is hasznos. Sokan készítenek saját maguk fokhagymaolajat, hogy kezeljék a fülfertőzéseket.

Fotó: bidista.com

A szív- és érrendszer egészsége

Amikor más ételekkel együtt fokhagymát eszünk, javul a koleszterinszintünk, és megakadályozhatjuk a koleszterin lerakódását. Ez jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke esélyét. A fokhagyma nagyon hasznos a magas vérnyomásban szenvedőknek is. Mindennapos fogyasztása 8%-kal csökkentheti a vérnyomást.

Rákmegelőzés

A kutatások fényt derítettek arra, hogy mindennapos étrendjébe beépítve valaki minél több fokhagymát eszik, annál inkább csökkentheti a gyomorrák, a kolorektális rák és a májrák kialakulásának esélyét.

Hogyan neveljünk fokhagymát?

Szerencsére otthon fokhagymát termeszteni egyáltalán nem bonyolult feladat. Akár csak néhány növény számára van hely, akár nagyobb kerttel rendelkezünk, mindenképpen érdemes hozzáadni ezt a csodás növényt az otthon termesztett növényeink repertoárjához.

Csakis bio-fokhagymagerezdeket ültessünk el. Nemcsak egészségünk érdekében, de azért is, mert a vegyi anyagokkal kezelt fokhagymák gyakran nem csíráznak ki a földben.

Így ültesd el a fokhagymát lépésről lépésre:

1. Ültesd el még azelőtt, hogy a talaj megfagyna. Általában október ennek az ideális időpontja. Természetesen, ha a lakásban fogod nevelni, akkor ez nem számít.

2. Használjunk megfelelő földet, ami laza és termékeny. A föld tetejére 5-7 cm vastagságban tegyünk szerves anyagot. Alakítsunk ki sekély barázdákat egymástól 15 cm-re.

3. Szedjünk gerezdekre egy nagy fej fokhagymát, és a legnagyobb gerezdeket használjuk fel az ültetéshez.

4. Dugjuk a földbe 5 cm mélyre a gerezdeket, egymástól 10 cm távolságra. A hegyesebb végük legyen felfelé!

5. Földdel fedjük be, majd öntözzük meg a gerezdeket. Komposztot vagy lehullott levelet is tehetünk rá.

6. Tavasszal vagy amikor a fokhagyma kezd előbújni, öntözzük meg, ha a felszín alatt néhány centivel száraznak érezzük a talajt – nem kell nekik sok víz –, és törjük le a virágait.

7. Figyeljük, hány levelet hoz. Ha a levelek száma 5-6, itt az idő a fokhagyma kihúzására. A legjobb, ha ehhez ásót használunk.

A betakarított fokhagymát azonnal fogyaszthatjuk, de ha szeretnének eltenni, pucoljuk meg, és lógassuk fel száraz, hűvös, jól szellőző helyre.

Neked ajánljuk
Tippek a környezetkímélő konyháért Tippek a környezetkímélő konyháért Tehenek metánkibocsátása: fokhagyma vagy szájkosár a megoldás? Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: bidista.com
Vissza
Hírfolyam