2021. március 6., Inez, Leonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi történik, ha az afrikai őslakosok két hétig gyorséttermi ételen élnek?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a gyorséttermek által kínált ételek mennyire nem tesznek jót az egészségünknek. Egy 2015-ös tanulmány ennek kapcsán azt is bemutatta, milyen gyorsan képes a gyorsétel biológiai változásokat okozni a szervezetünkben.

A Nature 2015-ben megjelent cikke szerint a kutatásban 20 megrögzött hamburgerrajongó amerikait kértek meg, hogy cseréljék fel a napi étrendjüket 20 afrikai őslakoséval.

A gyorsételen tartott afrikaiak szervezetében ezután meglepően gyorsan következtek be a vastagbélrák kockázatát növelő biológiai változások, de van egy jó hír is: a gyorséttermi ételről lehozott amerikaiak értékei sokkal jobbak lettek.

„A hamburgerfüggő amerikaiak értékei 2 héten belül javultak, a magas rost- és alacsony zsírtartalmú afrikai diéta jelentősen csökkentette a rák kockázatának biomarkereit, jelezve, hogy valószínűleg soha nem késő belekezdeni az életmódváltásba” – nyilatkozta Stephen O'Keefe, a Pittsburghi Egyetem kutatója a The Age magazinnak.

Fotó: theage.com.au

A kísérlet ötlete abból ered egyébként, hogy a statisztikák szerint az afroamerikaiaknál 13-szor nagyobb eséllyel alakul ki vastagbélrák, mint dél-afrikai társaiknál. Azt előre lehetett persze sejteni, hogy a különbség az amerikaiak étkezési szokásaira vezethető vissza – ami jellemzően alacsony rosttartalmú, valamint magas állatifehérje- és zsírtartalmú ételekből áll –, arról azonban nem volt adat, hogy a gyorséttermi ételek fogyasztása mennyi idő alatt képes növelni a daganatos betegség kialakulásának kockázatát.

A 2 hétig tartó vizsgálatban 20 egészséges középkorú önkéntes vett részt.

Az amerikaiak alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételeket fogyasztottak, míg a dél-afrikaiak jó sok hamburgert és sült krumplit ettek.

A kutatók a kísérlet előtt és után azokat a biomarkereket vizsgálták, amelyek a vastagbélrák kockázatát jelzik, beleértve a nyálka és az epe jelenlétét a vastagbélben.

A kutatók úgy becsülik, a bélrák az esetek egyharmadában elkerülhető lenne életmódváltással, egy korábban publikált tanulmány szerint olyannyira, hogy a zsírszegény étrendre való átállás már 5 (!) nap alatt pozitív változásokat hozhat.

Neked ajánljuk
Február 10-én volt a hüvelyesek világnapja Február 10-én volt a hüvelyesek világnapja Folyadékpótlás télen Érvényesült a felelősség elve: fizetnie kell a Szamost elszennyező cégnek 2050-re a körforgásos gazdaság kulcsszereplője lenne a MOL
Tovább a forrásra: divany.hu
Vissza
Hírfolyam