2019. szeptember 16., Edit
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az asztali sók 90 százaléka mikroműanyaggal szennyezett

A étkezési sók 90 százalékában találhatók mikroműanyagok – írja a USA Today. A sókban már korábban is azonosítottak műanyagot, de egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy földrajzilag hogyan oszlanak el a szennyezett sók, és ez hogyan viszonyul ahhoz, hol találnak műanyagot a környezetben.

A dél-koreai Incshon Nemzeti Egyetem és a Greenpeace Kelet-Ázsia kutatóinak az Environmental Science & Technology szaklapban megjelent közös tanulmánya 21 országból származó 39 különböző sómárkát vizsgált, ezek közül 36-ban találtak mikroműanyagot.

A három műanyagmentes sómárka tajvani (finomított tengeri só), kínai (finomított kősó) és francia (finomítatlan tengeri só) volt. A szennyezett márkákban nagy eltérések voltak a műanyag mértékében, de az ázsiai márkákban volt a legmagasabb a műanyag-koncentráció.

A leginkább szennyezett egy indonéziai só volt, ami egybecseng azzal, hogy ebben az országban a világon a második legsúlyosabb a helyzet műanyagszemét terén

– írja a National Geographic. A sótípusokat nézve a legtöbb mikroműanyagot a tengeri sókban találták, aztán a tavakból nyert sókban, a legtisztábbnak pedig a kősók bizonyultak.

A tanulmány becslése szerint egy átlagos felnőtt évi kétezer mikroműanyag-darabkát eszik meg a sóval évente. Hogy ez mennyire káros, azt nehéz megállapítani, mert ezen a téren egyelőre nagyon hiányosak a kutatások. A Yorki Egyetem szintén frissen megjelent metaanalízise 320 korábbi kutatást átnézve arra jutott, hogy nem tudunk még eleget a témáról ahhoz, hogy határozott kijelentéseket tegyünk a mikroműanyagok élettani hatásairól. Az egyik probléma rögtön abból adódik, hogy többféle mikroműanyag van, és ezeket egy kalap alá venni a kutatók szerint legalább annyira értelmetlen, mint az almát a körtével hasonlítani.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Ha kerülné a mikroműanyagot, válassza a csapvizet! Tiszta ruha, vegyszerek nélkül? Jó a környezetnek, jó a perselyednek – turizz tudatosan! Egyszerűsítsük együtt az életünket Magyarországon 2030-ra az előállított áram 90 százaléka szén-dioxid-mentes lehet
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam