2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar pék süti Britannia legjobb „igazi” cipóját

Rangos versenyt nyert a 2011 óta az Egyesült Királyságban élő magyar pék, Nádházi István. Organikus, kovászos kenyércipóját az ország legjobbjává választották.

Az Egyesült Királyságban 2013 óta osztják ki az ország legjobb pékjei előtt tisztelgő Világkenyér díjakat (World Bread Awards). Több kategóriában mérettetnek meg: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó.

Az utóbbit és az egész versenyt a Bournemouthhoz közeli Pokesdownban az M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa, a magyar Nádházi István nyerte.

Fotók: instagram.com

A cipót egy 900 pékmesterből álló zsűri bírálta el. Olyan hírességek voltak köztük, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja, vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.

„Organikus kovászos kenyerünk 90 százalék liszt, 5 százalék korpás liszt, 5 százalék rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás. Azért szeretjük, mert vajjal megkenve egyszerű felszolgálni. Francia hagymalevessel remek” – magyarázza Nádházi.

A lisztet egy helyi molnártól szerzi be. Elmondta, hogy

egyre nagyobb az érdeklődés a kovász és az „igazi” kenyér iránt. Örül neki, mert jobb a szervezetnek, a bélflórának, segít egyensúlyban tartani a vércukrot, könnyebb megemészteni, és természetesen jóval kevesebb vegyszert és tartósító anyagot tartalmaz.

A Magyarországon felnőtt Nádházi még itthon szeretett bele a kenyérsütésbe, majd miután 2011-ben Londonba költözött, részben az Egyesült Királyságban dolgozó és rengeteg online követővel büszkélkedő francia Vincent Talleu YouTube-videóitól inspirálva rájött, mennyire imádja a cipókat.

A 2005-ben indult, Londonban és környékén ma már 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd úgy döntött, hogy családjával vidékre költözik. A Dorset megyei Poole legendás pékjénél, Mark Bennettnél folytatta. Összebarátkoztak, rengeteget tanult tőle, és elhatározta, hogy valóra váltja álmát: saját pékséget nyit.

Francia, sós és édes süteményeket, kalácsszerű ínyencségeket (viennoiserie), cukrászati remekeket, alkalmanként tortákat és természetesen kenyeret készít. Imádja a croissant-t, de vissza akarja fogni magát, mert szerinte túl sokat eszik belőle.

Feleségével együtt dolgozik, a sütéssel kapcsolatos összes tevékenységet ők végzik, egyetlen bolti eladót alkalmaznak csak. Jövőre viszont újabb boltot nyitnának, immáron több pékkel.

Neked ajánljuk
Megnyílt az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár (képgaléria) 50 új bringával bővült a MOL-Bubi Házi trükkök és ötletek műanyag palackok újrahasznosítására (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam