2019. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kockázatosak a fekete élelmiszerek

A probléma az, hogy sok esetben aktív szénnel érik el az élelmiszerek fekete színét, ami viszont nemcsak a méreganyagokat köti meg, hanem a szervezet számára fontos vegyületeket is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszer-biztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját – közölte honlapján a hivatal.

Az utóbbi időben divatos élelmiszerpiaci trendet képvisel a fekete színű élelmiszerek megjelenése, például a fekete fagylalt, fekete pizza.

Fotó: szuperfarm.hu

A hivatal szerint az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet – hívta fel a figyelmet a hatóság.

Neked ajánljuk
Zöldség? Gyümölcs? Vagy egyik sem? Nyál- és vizeletalapú infók alapján nyomtatnak szusit Japánban Digitális piactér a termelők és az éttermek között Faölelési rekord született az erdők világnapján Porzanak a hazai szikes-tavak
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam