2020. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Növeli az ételek vastartalmát, ha öntöttvas edényben készítjük

A megbízható öntöttvas serpenyőben készített étel nemcsak ínycsiklandó karamellizált kéreggel ajándékoz meg, de tökéletes rusztikus hangulatot is ad a főzéshez. És van még valami...

Az indiai Journal of Pediatrics közlése szerint egy tanulmány vizsgálata igazolta, hogy az öntöttvas edényben készített ételek 16%-kal több vasat tartalmaznak, mint a hagyományos edényekben sültek. Ugyanakkor más kutatások azt is kimutatták, hogy nem minden élelmiszer főzésénél mérhetők ezek az eredmények.

Fotó: wallmart.com

„A savas ételek több vasat képesek felszívni az edényből, valószínűleg azért, mert a C-vitamin fokozza a vas felszívódását” – mondja a bejegyzett dietetikus Jessica Cording. Mindezt az Amerikai Dietetikus Szövetség is megállapította, amikor teszteltek több mint 20 különböző élelmiszert, vizsgálva a főzés előtti és utáni vastartalmukat.

Az almaszósz esetében 7 milligramm, paradicsomos mártás készítésénél 5 milligramm lehet a vastöbblet.

Ettől függetlenül, nehéz pontosan kiszámítani, hogy mennyi vasat tartalmaz egy adott étel, mint ahogyan azt is, hogy mennyi vasat képes a főzés során felvenni. Általánosságban viszont elmondható, hogy folyadékalapú élelmiszerek és azok, amelyek hosszabb főzési időt igényelnek, több vasat képesek elnyelni, mint a szárazabb élelmiszerek vagy azok, amelyek gyors elkészítési idővel készülnek.

Számít a serpenyő kora is

„Egy régebbi, sokat használt edény felülete már egy vékony réteget képez, így a vas kevésbé reaktív az étellel” – mondja Cording, a kutatás vezetője.

Más szóval, egy vadonatúj serpenyő több vassal tölti fel az ételeket, mint a nagymama 50 éves konyhai készlete.

Mivel nehéz megmondani, hogy ezzel a móddal pontosan mennyi vasat képes hasznosítani a szervezet így nem helyettesítheti a vasban gazdag táplálkozást.

Különösen a diétázók és vegetáriánus étrenden élők figyeljenek, hogy a bab, vörös lencse, dió, aszalt sárgabarack és a leveles zöldségek, mint az elsődleges forrásai a vasnak, mindenképp legyenek részei az étkezésnek.

Jó tudni: bizonyos gyógyszerek, savlekötők, kalciumkiegészítők nehezítik a vas felszívódását.

Néhány érdekesség az öntöttvas edényekről

  • A vasedények használata a vaskorszak óta tart, bár az elmúlt néhány évtizedben az olcsóbb, ámde általában gyengébb minőségű termékek megjelenésével ez a jól bevált módszer hazánkban mára majdhogynem feledésbe merült.
  • Gasztronómiai műsorokban viszont nagy előszeretettel használják, különösen akkor, ha bio vagy vegetáriánus ételekről van szó, melyeknél szinte nélkülözhetetlen ezen edények használata.
  • Az öntöttvas edények mindenfajta tűzhelyen használhatók, legyen az akár hagyományos, gáz, kerámia, vagy a legmodernebb indukciós főzőlap.
  • Használata rendkívül könnyű, az ilyen edénnyel való főzésben az a legizgalmasabb, hogy teljesen mindegy, milyen hőforrást használunk.
  • A karbantartást megkönnyíti, ha időnként, alacsony hőfokon kolbászt sütünk az edényben. Ez a zsírozásos-olajozásos módszer általában elég ahhoz, hogy az edényünk jó állapotban maradjon.
Neked ajánljuk
Csodatojással hódíthatják meg a világot a franciák: ennek nem fog mindenki örülni A klímaváltozás veszélyezteti a hósármányokat is Egy „épületes” ötlet, ami nemcsak a lakhatási, de a műanyagválságot is megoldhatja Ausztriában elkezdik visszaváltható üvegben árulni a tejet, a magyar Spar is vizsgálja a lehetőséget „Élve megfőtt” félmillió kagyló Új-Zéland partjainál
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam