2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Édes és egészséges élet: legyen minden nap mézes nap!

A mézfogyasztás fontosságáról, a méz élettani hatásairól és táplálkozásunkban betöltött nélkülözhetetlen szerepéről indított közös fogyasztásösztönző kampányt október 15-én az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. 

A „Legyen minden nap mézes nap!” szlogent viselő, két hónapon át zajló promóció során különböző rendezvényeken, valamint online és rádiós kampányban népszerűsítik az egészségvédő hatásáról is ismert élelmiszert. A kampány december közepéig tart.

Fotó: Pixabay.com

Hazánkban 20 ezer magyar család megélhetéséhez járul hozzá a méhészet, és határainkon belül kiváló minőségű mézeket készítenek, amit az is jól mutat, hogy ezek kétharmadát a nyugat-európai piacon értékesítik.

Magyarország méznagyhatalomnak számít, hiszen Európában itt van a második legnagyobb méhsűrűség, belföldön mintegy 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaláddal gazdálkodik.

Ugyanakkor sajnálatos tény, hogy mézfogyasztásban nem szerepel Magyarország az élen, bár az utóbbi években az éves szinten egy főre jutó mézfogyasztást sikerült 30-40 dkg/főről 70-80 dkg/fő mennyiségre emelni. A legtöbb európai országban ennek kétszeresét fogyasztják az emberek.

Fotó: Pixabay.com

Ha az emberek 60-70%-a naponta elfogyasztana egy teáskanál mézet, akkor az összes belföldön megtermelt mennyiség elfogyna. Az éves méztermelés az elmúlt tíz évben az időjárás és az egyéb körülmények függvényében 15 és 30 ezer tonna között alakult, amelyből a belföldi mézfogyasztás mintegy 7-8 ezer tonna évente. A kampány egyik célja, hogy ez az arány növekedjen.

Neked ajánljuk
Hamarosan itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT) Csilipaprika: a hosszú élet kulcsa? Különleges felajánlást kaptak a méhészektől az egészségügyi dolgozók Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam