2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kamuhúsok után itt vannak a kamuhalak is

Ismerjük a húspótló élelmiszerek előnyeit, vegetáriánus és vegán burgerekről, tofus hot dogról már mindenki hallott. Kamuhalról viszont eddig még semmit… Pedig léteznek tonhal-, rák-, sőt, füstöltlazac-utánzatok is, és meglepő módon elég meggyőzőek, legalábbis a tesztelők véleménye szerint.

Az élelmiszergyártó vállalatoknak folyamatos és komoly kihívást jelent növényi alapú halak és tenger gyümölcsei kikísérletezése. Több startup az alapokig megy el, és megpróbálja az eredeti textúráját, látványát, ízét a lehető legélethűbben utánozni.

Ha sikerrel járnak és tökélyre viszik a „kamu tenger gyümölcsei” művészetét, ezek az ételek lehetnek a következő népszerű fehérjepótlékok.

A kaliforniai Sophie’s Kitchen borsókeményítőből és egy ázsiai gyökérzöldségből, leopárdkontyvirágból készült vegán tonhala ugyanolyan népszerű, mint „növényi eredetű ínyenc tengeri kajái”: füstölt lazac, homár, garnélarák. A 2017 és 2018 első negyedéve között eltelt időszakban 72 százalékkal nőttek is az eladásaik.

A tengeri gyümölcsök növényi eredetű alternatíváját kínáló Ocean Hugger Foods öt év alatt dolgozta ki saját nyers tonhalat előállító módszerét: különleges paradicsom az alap, a szasimire rímelő ahimi pedig hamis szusitekercsekhez és nigirikhez alkalmas. A terméket rengetegen vásárolják, az Egyesült Államokban kb. 100 étteremben és kávéházban rendelhetők a belőle készült ínyencfalatok.

Fotó: szuperfarm.hu

A cég az angolnát padlizsán- (unami), a lazacot sárgarépa-készítménnyel (sakimi) imitálja. Az új termékekkel megjelentek a befektetők is, például a Good Catch Foodba 8,7 millió dollárt invesztáltak.

Halmentes tonhalat, rákmentes panírozott rákot és szintén növényi egyéb tengeri finomságokat gyártanak. Borsó, szója, csicseriborsó, lencse, lóbab, száraz fehérbab a legfőbb összetevők.

Valószínű, hogy az új halpótlékok ugyanazt az utat járják be, mint a területet uraló zöldségalapú húsalternatívák. Az egész szektor („húsok”, „halak”) eladásai egy év alatt 20 százalékkal nőttek, a tavalyi összesített értékesítés világviszonylatban meghaladta a 3,3 milliárd dollárt.

A gyártók folyamatosan próbálják növelni termékeik tápértékét, a jelenlegi összetevőkkel azonban ez nem valósítható meg.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumához tartozó nemzeti tápanyag-adatbázis alapján kb. 85 gramm nyers sárgaúszójú tonhal 21, az Ahimi kamutonhala viszont csak 1 gramm fehérjét tartalmaz. Több fehérje hozzáadása viszont kizárólag akkor segít, ha nem változtatja meg a halszerű textúra és íz egyensúlyát.

A hal- és tengergyümölcsei-pótlékokon alapuló iparág egyelőre fenntarthatósági problémákkal is küzd, mert például a fogyasztók kisebb költséggel történő működtetést várnak el az élelmiszeripari cégektől. Az e termékekkel próbálkozó boltok tulajdonosai úgy érezhetik, hogy

csökkentik az óceáni, tengeri halászok vállára nehezedő nyomást, a túlhalászást, növényi alternatívákkal akár meg is menthetnek egyes fajokat.

Sokan azért vásárolhatják a halhelyettesítőket, mert küldetésként élik meg. Persze, ha nem ízlik nekik, a küldetés lehet akármennyire nemes, végül győz a gyomor – és a valódi tonhal, lazac, homár, garnéla…

Neked ajánljuk
Vásárlással szavazzunk az ökotermékekre (videóval) Vásárlással szavazzunk az ökotermékekre (videóval) Kietlen jégmezők felett csörgedező drámai hangok Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam