2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jákafa, az ígéretes kakaópótló

A világ kakaóigénye egyre nő, ám a kakaótermelő országok képtelenek növelni a kibocsátott termék mennyiségét. Az élelmiszertudósok más megoldás után kutatnak. Brazil kutatócsoportok véletlenül, az élelmiszer-hulladék csökkentésének lehetőségeit vizsgálva találtak rá a jákafa termésének magjára, mint ígéretes kakaópótlóra.

„A jákafa pörkölt magjaiból készült lisztnek természetes módon enyhe csokoládéaromája van” – mondta Fernanda Papa Spada élelmiszertudós, aki a Sao Paulo Egyetemen végzett kutatásokat Brazíliában.

A kísérletek során olyan kapucsínót készítettek, amelyben a kakaót a jákafa magjával helyettesítették. A prototípusok között 25, 50, 75 és 100 százalékban helyettesítették a kakaót az italban, majd 20 önkéntes segítségével vizsgálták meg az eredményt.

A jákafa termése Fotó: pixabay.com

A végeredmény az volt, hogy a kakaóport 50-75 százalékban lehet helyettesíteni a jákafa magjából készült őrleménnyel, az így készült ital a legideálisabb érzékszervi szempontból vizsgálva.

Mielőtt azonban a csokiimádók felháborodnának, hogy kedvenc édességük kakaótartalma esetleg csökkenhet, érdemes megnézni a csomagoláson feltüntetett adatokat. A legtöbb csokis termék kakaótartalma ugyanis 30 százalék közeli, vagy inkább az alatt van – kivéve az étcsokoládékat vagy a keserű kakaóporokat.

És hogy miért épp a jákafa került a kutatók elé? Egy véletlennek köszönhető. 2010 és 2013 között két brazil kutatócsoport az élelmiszer-hulladék csökkentésének lehetőségeit vizsgálta. Az egyik diák a jákafa magjaiból őrölt lisztből sütött kenyeret, melynek csokoládéillata volt.

Felül a jákafa „rózsái”, alatta a magjuk látható Fotó: pixabay.com

Kémiai elemzésnek vetették alá a jákafa gyümölcsének magjaiból készült lisztet, amelynek nincs semmilyen íze, de pörkölés után a csokoládééhoz hasonló aromát érezni rajta. Először erjeszteni kell, anélkül nem kapja meg a jellegzetes, kakaóra emlékeztető aromát. A kísérletezők 33-féle minta elemzése után jöttek rá, hogyan lehet a leginkább csokoládés aromát elérni.

A jákafa (angolul jackfruit, tudományos neve: Artocarpus heterophyllus) egy Délkelet-Ázsiában őshonos fafaj, az eperfafélék családjába tartozik. A gyümölcsére jellemző, hogy húsa „rózsákra” szedhető, és ezekben a citromsárga rózsákban van a mag. A rózsák és a mag is ehető, azonban a magokat fogyasztás előtt meg kell főzni vagy pörkölni.

(www.sciencedaily.com – Fordítás: Tóth-Gál Enikő)

Neked ajánljuk
Tippek a környezetkímélő konyháért Az avokádó lesz a legkeresettebb egzotikus gyümölcs Környezettudatos fürdőruhával rukkolt elő a Sloggi Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam