2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Robotok készítik a pizzát

Egy szilícium-völgyi startup robotokkal és mesterségesintelligencia-megoldásokkal teljesen automatizálná a pizzakészítést. A tészta és a rajta lévő anyagok összetétele a megrendelő óhaja szerint alakul, robotkonyhájukból kézműves darabok kerülnek ki, és közben az egészséges életmódra és a fenntartható fejlődésre is ügyelnek.

A japán SoftBank Vision Alapja bejelentette, hogy az eddigi 375 millió dollár mellett további 375 millióval támogat egy kaliforniai pizzasütő céget. A robotizált megoldásokat használó, a folyamat teljes automatizálásában gondolkodó startup értékét 2,25 milliárd dollárra becsülik.

Fotók: Zume Pizza

Köztudott, hogy az automatizációval, a robotok széles körű elterjedésével munkahelyek szűnhetnek meg – és persze, mint minden technológiaváltással, teremtődnek is. A mezőgazdaságban már sok munkát végeznek emberi felügyelet mellett vagy anélkül a gépek, az élelmiszeriparban szintén jelen vannak, a sütést-főzést viszont nem szívesen bízzuk rájuk. 3D-nyomtatással készült ételekkel többen kísérleteznek, Japánban létezik robotétterem is, de a gasztronómiában egyelőre nem jeleskednek.

A Mountain View székhelyű Zume Pizza számít a terület egyik úttörőjének.

A 2015-ben, a Stanford Üzleti Iskolában végzett Julia Collins és az infokom világban komoly tapasztalatokkal rendelkező vezérigazgató, Alex Garden által alapított szilícium-völgyi startup robot- és mesterségesintelligencia-technikákkal igyekszik minél gyorsabban elkészíteni a pizzákat, miközben az elkészítés folyamatát is áramvonalasítják.

A szinte teljesen automatizált, gyártóüzemre emlékeztető konyhában óránkénti kb. 370 tészta tempóban dolgoznak.

A robotok mesterségesintelligencia-programokkal veszik fel a rendelést, a pizzát a megrendelő speciális kívánsága szerint készítik el. Ha az illető túl messze lakik, és a pizza kihűlne, teljesen új szállító járművön, menet közben megy a sütés-főzés.

A cég filozófiája: minél egészségesebb táplálkozás, fenntartható fejlődés, a környezet megóvása, „kézműves”, mindig friss és vegyi tartósítóktól mentes pizzák, és azokra az időkre való felkészülés, amikor a népességnövekedés élelmezési problémákhoz vezethet.

Az első lépéseket ember teszi meg, kinyújtja és megformálja a tésztát, majd 48 óráig hagyják, hogy az emésztést segítendő, könnyebb és szivacsosabb legyen a textúrája. Aztán gépek, név szerint Jojo és Pepe meglocsolják a rendelés szerinti szósszal, amit a póklábú Marta szétterít rajta. Mindezt az ember sokkal lassabban tenné, a gépek töredékidő alatt végeznek vele.

A halat, kagylót, szalámit stb. és a sajtot ember szórja rá, majd a futószalag végén álló Vincenzo robot tálba, és a tállal együtt a sütőbe teszi, ahonnan megint ember veszi ki, és rakja a cég által fejlesztett szeletelőgépbe. Egy 14 inches pizza három személyre elég, ára (szállítással együtt) 14,99 dollár.

Mivel a pizzaevők száma folyamatosan nő, és egyre többen fordulnak el a jól bejáratott márkáktól, a Zume piaci rést tölthet be. A cég méretezhető platformjával, high-tech automatizációs megoldásaival és kiszállítási logisztikájával csökkenteni akarja az élelmiszerforrás és a megrendelők, a sűrűn lakott városi központok közti távolságokat. A kiszállítást 5-20 percre sikerült redukálniuk.

Neked ajánljuk
Vissza a természetbe – angolszász módra (videóval) Egy rég elfeledett kedvenc: a krumplihéjból finom snack készíthető 1400 db pizzát kaptak az egri rászoruló családok A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni Katasztrófa Japánban: árvizek és földcsuszamlások pusztítanak a felkelő nap országában
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam