2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Reneszánszát éli a birsalma

A birsalmának rengeteg jótékony hatása van, nyersen is fogyasztható. Még most érdemes télire, valamint a hideg napokra elkészíteni a birsalmás finomságokat. Ebben a cikkben a szokásos felhasználási módokról olvashatunk.

Az érett, többnyire sárga fedőszínű birs 6–9 héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A gyümölcsök általában a szedés után tíz nappal kezdenek illatozni. A birs illatát az alma és a körte átveszi, ezért tárolásuk külön történjen. A birs tárolhatósági ideje nemcsak a tárolási módtól függ, hanem alapvetően fajtatulajdonság.

A birsalma rengeteg értékes vitamint, ásványi anyagot, ásványi sót tartalmaz.

Van benne A-, C- és E-vitamin, B1- és B2-vitamin, de még P-vitamin is, utóbbi a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet. Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektintartalma: a pektin – mely a héjban található – nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat is tartalmaz. A birs pektintartalma miatt leköti a méreganyagokat. Ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek minden nap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a levéből készült főzet. A birs emésztési problémák esetén is jól használható. Mi minden készíthető belőle?

Birsalmasajt

2 kg birsalmából, 1,2–1,5 kg cukorból és 2 citromból elkészíthetjük az egész évre elegendő birssajtot, ami önmagában és süteményekbe is kiváló. A birsalmát megmossuk, héjával, magházával együtt felaprózzuk, majd annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük (30–35 perc), leszűrjük, majd pépesítjük/áttörjük. Megmérjük a gyümölcspépet, aztán súlyával azonos mennyiségű cukorral, valamint 500 grammonként 1/2 citrom átszűrt levével összekeverjük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Hagyjuk lassan kihűlni, alkalmi kevergetés mellett.

Hideg vízzel kiöblítünk tetszés szerint kisebb őzgerinc-, puding- vagy egyéb rajzos süteményformát, illetve tálkát. Ilyenkor szórhatunk bele diót, mandulát, mazsolát vagy pisztáciát, majd ráöntjük a pépet, elsimítjuk, és 1-2 napig fedetlenül pihentetjük, szikkasztjuk.

Kiborítjuk a formából a birssajtot (tüllernyővel vagy selyempapírral letakarva), 4–7 napig ismét száradni hagyjuk, majd kilyukasztott oldalú-fedelű papírdobozokba tesszük, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

Birsalmakompót

Az egyszerű almakompóthoz hasonlóan készítjük a birsalmakompótot is. A meghámozott, felkockázott birsalmát egy lábosba tesszük, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, 1 db fahéjat, 6-8 db egész szegfűszeget teszünk bele, 1 citrom levét belefacsarjuk, és cukorral ízesítjük. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg puha nem lesz az alma húsa. Érdemes az elkövetkező napokban elfogyasztani.

Fotók: pixabay.com, femina.hu, wikipedia.org

Neked ajánljuk
Házi kozmetikumok a konyhánkból Székelyföldi faültetés a jövőbe vetett hittel Hat légtisztító szobanövény, ami segít a karácsonyi nagytakarításnál Már tesztelhető a fehérvári okosparkolási rendszer Rövid időn belül drasztikusan megváltozik a globális időjárás
Tovább a forrásra: eteltcsakokosan.hu
Vissza
Hírfolyam