2020. május 30., Janka, Zsanett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre nehezebbek és magasabbak vagyunk

Norvég kutatók tanulmánya szerint nehezebb lesz élelmiszerrel ellátni a Föld 2050-re 9 milliárdra becsült lakosságát, mivel napjainkhoz képest egy átlagembernek több élelemre lesz szüksége a magasság és a testtömeg növekedése miatt.

Daniel B. Müller és munkatársai a Sustainability című folyóiratban közzétett tanulmányukban azt vizsgálták, hogyan változott a lakosság a világ 186 országában 1975 és 2014 között.

„Két jelenség hatását tanulmányoztuk. Az egyik, hogy az emberek magasabbak és súlyosabbak lettek. A második, hogy a lakosság idősödik” – mondta Gibran Vita, a Norvégiai Tudományos és Műszaki Egyetem kutatója. Az első jelenség azt jelenti, hogy növekszik az élelem iránti kereslet, de a második némiképp ellensúlyozza ezt.

A kutatók kimutatták, hogy 2014-ben egy átlagos felnőttnek 14 százalékkal volt több a súlya, 1,3 százalékkal volt magasabb és 6,2 százalékkal idősebb, mint 1975-ben, emellett 6,1 százalékkal több energiára volt szüksége. A szakemberek szerint ez a folyamat a világ legtöbb országában folytatódni fog.

Míg 1975-ben egy átlag felnőtt 2465 kalóriát fogyasztott naponta, 2014-ben már 2615-öt.

Emiatt az emberek fogyasztása globálisan 129 százalékkal nőtt, amiért a népesség növekedése 116 százalékban, a növekvő magasság és súly 15 százalékban felelős. Az idős emberek ugyan kevesebbet fogyasztanak, de a lakosság öregedése miatt csak két százalékkal csökkent a fogyasztás.

Fotó: pixabay.com

Az országok között viszont vannak jelentős különbségek, az 1975 és 2014 közötti súlygyarapodás 6-33, az energiaigény 0,9-16 százalék között mozgott. Miközben egy átlagember Tongán 93 kilogramm, Vietnamban csak 52. Ez azt jelenti, hogy előbbinek 800 kalóriával többre van szüksége naponta, ami körülbelül négy adag zabból készült ételnek felel meg. Egyes országokban nagyon gyors mértékű a növekedés. A karibi Saint Lucia szigeten 40 év alatt átlagosan 62-ről 82 kilóra gyarapodtak az emberek. A legkisebb változások Ázsiában, a legnagyobbak Afrikában mentek végbe.

A korábbi tanulmányok nem vették figyelembe a nagy termetű emberek és az idősödő társadalmak növekvő szükségleteit, amikor kiszámolták a jövőbeni élelmiszer-szükségletet

– hívta fel a figyelmet Felipe Vásquez, a tanulmány egyik szerzője. Ezért ez a tanulmány fontos információkat biztosít az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO), amely a globális élelmiszer-biztonságért vívott harcot vezeti.

Neked ajánljuk
Csilipaprika: a hosszú élet kulcsa? Csilipaprika: a hosszú élet kulcsa? Az emberiség úgy él, mintha 1,7 Föld állna a rendelkezésére (InfoRádió) Íme egy pénzügyi szolgáltató a környezettudatos költésre „aspirálóknak” Franciaország sem sajnálja a pénzt a villanyautózás ösztönzésére
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam