2020. június 7., Róbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A belga sült krumpli meg az aszály

„Mivel jelenleg kisebb burgonyákat adott a föld, be kell érnünk kisebb sült krumplival.” Ezzel a rossz hírrel kecsegtetik a belga burgonyatermelők a hagyományos belga hasábburgonya, a frites kedvelőit. Az ok az aszály miatt visszaesett terméshozam.

A frites a belgák mindennapi ropogtatnivalója, amely a mai Belgium déli, francia nyelvű felében, Vallóniában lévő Namurból származik. A helyiek különösen kedvelték a sült halat, ám 1680 különösen hideg telén befagyott a Meuse folyó. Az ott élők azt mondták: hal helyett jó lesz a sült krumpli is. Azóta is lelkesen fogyasztják.

Pierre Lebrun, a Vallon Burgonyatermelők Egyesületének vezetője szerint az idei alacsonyabb csapadékmennyiség miatt 25 százalékkal visszaesett a terméshozam, ami nemcsak a darabszámot, hanem a burgonyagumók méretét is érintette.

Porciózva a hagyományos belga csemege Fotó: flickr.com

„Mivel jelenleg kisebb burgonyákat adott a föld, be kell érnünk kisebb sült krumplival” – mondta Lebrun, hozzátéve, hogy a száraz talaj még a betakarítást is megnehezítette, és ugyanez történt Dél-Anglia, Hollandia, Franciaország és Nyugat-Németország területén.

Augusztus végén a brit The Guardian arról számolt be, hogy Belgium pénzügyi támogatást kért az EU-tól az aszály hatásának kompenzálására.

„Katasztrofális a helyzet olyan területeken, amelyeket a gazdálkodók nem tudtak öntözni. Ők rekordmértékű, 30 százalékos hozamveszteségről számoltak be” – mondta Romain Cools, az ország legnagyobb burgonyatermelője, a Belgapom főtitkára.

Neked ajánljuk
Nem tudjuk elképzelni kávé nélkül az életet, pedig húsz éven belül luxuscikké válhat Fenntartható termékekkel bővít a dm Már tízezren álltak ki a javításhoz való jog mellett Fordító önkéntesek segítik a koraszülött-ellátást járványhelyzetben Különleges kétfejű kígyót találtak Indiában (videókkal)
Tovább a forrásra: agroforum.hu
Vissza
Hírfolyam