2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sokszínű sárgarépa

A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte. Narancs színben pompázik, vagy éppen sárga, de egyre kedveltebb – főként salátákba – a fehér vagy lila színű változata is. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei.

Ez a háziasszonyok által kedvelt növény közép-ázsiai géncentrumból vándorolt nyugat felé, és feltehetően a mórok telepítették át az Ibériai-félszigetre. Innen jutott el spanyol közvetítéssel Európa többi országába. Fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók.

Fotó: wikimedia.org

Egyik ősi formája, a vadmurok, a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom. A leveleivel és gyökerével leveseket, zöld magjaival desszerteket, körtebefőttet ízesítenek, friss virágaiból süteményt készítenek.

Vadmurok Fotó: magicgardenseeds.de

Egyesek szerint igen régi eredetű kultúrnövény, de ebben megoszlanak a vélemények. A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) valószínűleg csak az 1. század óta szerepel az emberiség étlapján. Korábban a pasztinák töltötte be azt a szerepet, amit most a sárgarépa.

A sárgarépa a legsokoldalúbban felhasználható zöldségnövényünk Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai

Az első írásbeli emlék a sárgarépa fogyasztásáról Ibn Al Avam, arab tudóstól származik a 12. századból. Ő már különbséget tesz az ízletes, vörös színű és a zöldesbe hajló, sárgás színű répa között. Nemesítése a 16. században kezdődött meg.

A faj sokszínűsége ellenére a Nantes-típusok – 1864 óta megszakítás nélkül egyike a legjobb fajtáknak – a legnépszerűbbek, a teljes globális termelés 40%-át teszik ki.

Más típusok, mint például az Imperator, a Flakkee, a Berlicum, a Chantenay és a Kuroda, a különböző régiókban kedveltek (például Japánban a Kuroda), vagy különböző célú felhasználásokhoz (például a feldolgozáshoz szükséges Imperator és Berlicum típusok) nemesítették őket.

A fehér sárgarépa Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai

A sárgarépa kiemelt táplálkozási értékét nagy karotintartalmának köszönheti, mely vegyület az A-vitamin előanyaga, s melynek hiánya különféle szembetegségeket (pl. farkasvakságot) okoz.

A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte, Kína termeli a legnagyobb területen, őket az Egyesült Államok, Oroszország és Brazília követi.

A sárgarépatípusok és termelési technológiák sokféleségének másik oka, hogy a gasztronómia minden területén használható zöldség. Ki ne ismerné a sárgarépalevest, ifjúkorunk finomfőzelékét, a sárgarépasnacket és -salátát, valamint a sárgarépatortát?

Globálisan a sárgarépa-termelés egyharmadát exportálják, az olyan országok, mint Hollandia, Izrael és Dánia, az összes terményük felét külföldön értékesítik.

Neked ajánljuk
Laboratóriumi wagyu marhahúst állítottak elő japán tudósok Mézbor készítése házilag Hagymások ültetése ősszel (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam