2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sokszínű sárgarépa

A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte. Narancs színben pompázik, vagy éppen sárga, de egyre kedveltebb – főként salátákba – a fehér vagy lila színű változata is. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei.

Ez a háziasszonyok által kedvelt növény közép-ázsiai géncentrumból vándorolt nyugat felé, és feltehetően a mórok telepítették át az Ibériai-félszigetre. Innen jutott el spanyol közvetítéssel Európa többi országába. Fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók.

Fotó: wikimedia.org

Egyik ősi formája, a vadmurok, a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom. A leveleivel és gyökerével leveseket, zöld magjaival desszerteket, körtebefőttet ízesítenek, friss virágaiból süteményt készítenek.

Vadmurok Fotó: magicgardenseeds.de

Egyesek szerint igen régi eredetű kultúrnövény, de ebben megoszlanak a vélemények. A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) valószínűleg csak az 1. század óta szerepel az emberiség étlapján. Korábban a pasztinák töltötte be azt a szerepet, amit most a sárgarépa.

A sárgarépa a legsokoldalúbban felhasználható zöldségnövényünk Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai

Az első írásbeli emlék a sárgarépa fogyasztásáról Ibn Al Avam, arab tudóstól származik a 12. századból. Ő már különbséget tesz az ízletes, vörös színű és a zöldesbe hajló, sárgás színű répa között. Nemesítése a 16. században kezdődött meg.

A faj sokszínűsége ellenére a Nantes-típusok – 1864 óta megszakítás nélkül egyike a legjobb fajtáknak – a legnépszerűbbek, a teljes globális termelés 40%-át teszik ki.

Más típusok, mint például az Imperator, a Flakkee, a Berlicum, a Chantenay és a Kuroda, a különböző régiókban kedveltek (például Japánban a Kuroda), vagy különböző célú felhasználásokhoz (például a feldolgozáshoz szükséges Imperator és Berlicum típusok) nemesítették őket.

A fehér sárgarépa Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Viniczai

A sárgarépa kiemelt táplálkozási értékét nagy karotintartalmának köszönheti, mely vegyület az A-vitamin előanyaga, s melynek hiánya különféle szembetegségeket (pl. farkasvakságot) okoz.

A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte, Kína termeli a legnagyobb területen, őket az Egyesült Államok, Oroszország és Brazília követi.

A sárgarépatípusok és termelési technológiák sokféleségének másik oka, hogy a gasztronómia minden területén használható zöldség. Ki ne ismerné a sárgarépalevest, ifjúkorunk finomfőzelékét, a sárgarépasnacket és -salátát, valamint a sárgarépatortát?

Globálisan a sárgarépa-termelés egyharmadát exportálják, az olyan országok, mint Hollandia, Izrael és Dánia, az összes terményük felét külföldön értékesítik.

Neked ajánljuk
Van mód a szúnyogok elleni biológiai védekezésre Gyereknapon nosztalgiavillamos röpít Hűvösvölgybe Ezekben a hetekben a legaktívabbak a kullancsok Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam