A sokszínű sárgarépa
A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte. Narancs színben pompázik, vagy éppen sárga, de egyre kedveltebb – főként salátákba – a fehér vagy lila színű változata is. A hétköznapi és ünnepi konyha szerves részei.
Ez a háziasszonyok által kedvelt növény közép-ázsiai géncentrumból vándorolt nyugat felé, és feltehetően a mórok telepítették át az Ibériai-félszigetre. Innen jutott el spanyol közvetítéssel Európa többi országába. Fajai szinte minden kontinensen megtalálhatók.
Egyik ősi formája, a vadmurok, a réteken, legelőkön, szántóföldeken gyakori gyom. A leveleivel és gyökerével leveseket, zöld magjaival desszerteket, körtebefőttet ízesítenek, friss virágaiból süteményt készítenek.
Egyesek szerint igen régi eredetű kultúrnövény, de ebben megoszlanak a vélemények. A sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) valószínűleg csak az 1. század óta szerepel az emberiség étlapján. Korábban a pasztinák töltötte be azt a szerepet, amit most a sárgarépa.

Az első írásbeli emlék a sárgarépa fogyasztásáról Ibn Al Avam, arab tudóstól származik a 12. századból. Ő már különbséget tesz az ízletes, vörös színű és a zöldesbe hajló, sárgás színű répa között. Nemesítése a 16. században kezdődött meg.
A faj sokszínűsége ellenére a Nantes-típusok – 1864 óta megszakítás nélkül egyike a legjobb fajtáknak – a legnépszerűbbek, a teljes globális termelés 40%-át teszik ki.
Más típusok, mint például az Imperator, a Flakkee, a Berlicum, a Chantenay és a Kuroda, a különböző régiókban kedveltek (például Japánban a Kuroda), vagy különböző célú felhasználásokhoz (például a feldolgozáshoz szükséges Imperator és Berlicum típusok) nemesítették őket.

A sárgarépa kiemelt táplálkozási értékét nagy karotintartalmának köszönheti, mely vegyület az A-vitamin előanyaga, s melynek hiánya különféle szembetegségeket (pl. farkasvakságot) okoz.
A sárgarépa az egyik legfontosabb zöldségnövény világszerte, Kína termeli a legnagyobb területen, őket az Egyesült Államok, Oroszország és Brazília követi.
A sárgarépatípusok és termelési technológiák sokféleségének másik oka, hogy a gasztronómia minden területén használható zöldség. Ki ne ismerné a sárgarépalevest, ifjúkorunk finomfőzelékét, a sárgarépasnacket és -salátát, valamint a sárgarépatortát?
Globálisan a sárgarépa-termelés egyharmadát exportálják, az olyan országok, mint Hollandia, Izrael és Dánia, az összes terményük felét külföldön értékesítik.