2019. december 14., Szilárda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Angliában már kapható a boltokban a tücsöksnack

A Sainsbury lesz az első angliai élelmiszerlánc, ahol rovaralapú élelmiszert fognak árusítani. A barbecue ízű sült tücskök a leírás szerint ropogósak és finom, füstös ízűek. Múlt hét óta 250 Sainsbury üzletben kapható a szokatlan rágcsálnivaló. Ezzel elsősorban a globális klímaváltozás vitájában szeretnék hangsúlyozni a vadon termő élelmiszerek növekvő szerepét.

A világ hústermelésének környezetszennyező hatásai miatt egyre többen érdeklődnek a rovarok iránt: jóval nagyobb mennyiségben lehet őket tenyészteni anélkül, hogy nagy mennyiségű területet, vizet vagy takarmányt igényelnének. Emiatt ideális alternatív élelmiszerjelöltek, és még fenntartható is a termelésük.

A londoni központú Eat Grub csomagolja a ropogós tücsköket, és a fenti környezetvédelmi tételt veti be a vásárlók meggyőzésére, hogy ebédre érdemes rovart nassolni.

A gyártó szerint a termék „fenntarthatóbb, mint a sertéspörc, és izgalmasabb, mint a csipsz”.

Fotók: Eat Grub

A tücskök egyébként közönséges házi tücskök (Acheta domesticus), melyeket Európában tenyésztenek. Egy csomagban kb. 50 darab van, mindezt 1,5 fontért lehet megvásárolni.

Ha pedig a fogyasztók túljutnak a „fúj” stádiumon, akkor nassolnivalóként vagy akár tésztaételek, levesek és saláták feltétjeként is kipróbálhatják a szokatlan terméket.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint legalább 2 milliárd ember fogyaszt rendszeresen rovart, és ezek az apró jószágok segíthetnek a növekvő népesség élelmezésében is.

Több mint 1000 fajt fogyasztanak világszerte, de ezek közül szinte egy sem jelenik meg a gazdag országok étlapján. Eddig Angliában is csak alkalmi vásárokban vagy online lehetett emberi fogyasztásra szánt rovarokat vásárolni, így a Sainsbury nagy lépést tett előre ezen a téren.

A rovarok kevés kalóriát tartalmaznak, és megfelelők a glutén- és tejtermékmentes diétákhoz is, miközben igen magas a fehérjetartalmuk.

Grammonként tekintve a tücsökben több a fehérje, mint a marha-, csirke-, vagy disznóhúsban: 100 gramm rovarban 68 gramm fehérje található, miközben a marhahúsban csak 31 gramm.

Egyes vélemények szerint az ízükkel nincs probléma, és a ropogósság is kellemes, de talán többen nyúlnának utána, ha nem lenne ennyire „tücsökszerű”, vagy nem nézne ki úgy, mintha valami állati ürülék lenne. Mások ugyanakkor kellemes, fűszeres, kicsit mogyorós íze miatt csak ajánlani tudják mindazoknak, akik az unalmas energiaszeletek és olajos magvak helyett valami izgalmasabb nasit keresnek.

Neked ajánljuk
A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni A Lidlben is lehet már műhúsos hamburgert venni Újra kelendő a lucfenyő, de a klímaváltozás eltüntetheti Magyarországról Tízezer tonna hulladékot és uszadékfát emeltek ki a Tiszából a kiskörei vízlépcsőnél Elismerés a zöldülésre törekvő vállalatoknak
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam