Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 29., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

NÉBIH: rendben vannak a citromok

A vizsgált tíz, hálós kiszerelésű citromtételből egynél találtak megtévesztő jelölést, egynél pedig hiányos címkét, de amúgy különösebb problémát nem találtak náluk a Nébih szakemberei.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a növényvédőszer-maradékot és a C-vitamin-tartalmat, valamint azok jelölését ellenőrizte. Az egyik tétel címkéjén kezeletlennek tüntették fel a citromot, a laboratórium azonban kismértékű növényvédőszer-maradékot mutatott ki a termékben. Ez jóval határérték alatti mennyiségben volt jelen, de a megtévesztő jelölés miatt eljárás indult a felelős vállalkozóval szemben. A többi 9 citrom megfelelt az előírásoknak ebből a szempontból.

A citromok közül, amelyek 7 nagyobb üzletlánc gyümölcsosztályáról származtak, 8 spanyol, 1 török és 1 olasz származású volt.

A biztonsági mérések mellett a citromok C-vitamin-tartalmát is megmérték. A legkisebb érték 38,1 milligramm/100 gramm, míg a legmagasabb 52,0 milligramm/100 gramm volt, ami azt jelenti, egy citrom fogyasztásával szinte fedezhető az ajánlott napi C-vitamin-bevitel fele – írják a jelentésben. (Ahogy egy régebbi cikkünkben olvasható, egy szem csipkebogyóban annyi C-vitamin van, mint egy nagy citromban.)

A jelölésre vonatkozó jogszabályoknak egy termék nem felelt meg, mivel a gyümölcs fajtáját nem tüntették fel a csomagolásán.

Neked ajánljuk
„Pánikmentesítő” Facebook-kampány a vírustalan olasz zöldség mellett Finn jó tanácsok a fizikai távolságtartásról a járvány idejére A koronavírus-fertőzés, az influenza és a nátha jellemző tünetei Csatlakozz te is! Naponta bemutat online egy-egy állatot a zárva tartó Schönbrunni Állatkert
Tovább a forrásra: szuperfarm.hu
Vissza
Hírfolyam